Publicat 4/4/2019 18:35:49 +02:00CET

Solana defensa la cooperació internacional com única via per als problemes globals

Solana defensa la cooperació internacional com a única via per solucionar els
EUROPA PRESS

Aposta per integrar les forces de seguretat a Europa per afrontar "units" les tensions mundials

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

L'ex-secretari general de l'Otan i l'exministre Javier Solana ha defensat la cooperació internacional com única via per solucionar els problemes globals i ha apostat per enfortir la interrelació entre les forces armades dels membres de l'Otan per afrontar les tensions mundials "el més units possible".

Aquestes han estat les principals idees que Solana ha presentat durant la conferncia 'Europa en un entorn d'incertesa' després de l'assemblea general de l'Associació d'empreses del Gran Consum (Aecoc).

En ella, ha repassat els reptes que ha d'afrontar el continent europeu en un món en qu els Estats Units es replega a nivell comercial, la Xina creix a un ritme molt elevat i aflora el populisme i el rebuig a la immigració, a més del Brexit.

"Sóc optimista. Tenim les possibilitats d'arreglar aquests problemes si treballem conjuntament i pensant que els problemes són globals i que tenim una responsabilitat també per defensar els béns públics globals: com la pau i el canvi climtic", ha asseverat.

GOBERNANA MUNDIAL

Creu que Europa ha de ser capa si es fes crrec d'aquesta responsabilitat, perqu no hi haur un govern mundial per sí que pot haver-hi gobernana mundial: "Cal convncer els americans que els hi interessa".

Ha afirmat que l''America First' del president dels Estats Units, Donald Trump, és el contrari a la cooperació i que amb aquesta actitud, en un món globalitzat i interdependent, és molt difícil que la resta de pasos et puguin acceptar: "La cooperació és menor que la que hi havia abans, els problemes segueixen sent globals i requereixen solucions globals, i qualsevol solució global ha de ser de cooperació".

Ha alertat del gran creixement que est experimentant la Xina a nivell tecnolgic i ha situat el país asitic com un dels més preparats per al futur: "Ja hem de mirar a Xina de costat a costat i algunes vegades d'adalt a baix", ha afirmat, i ha posat d'exemple la gran quantitat de professionals tecnolgics que presenten al mercat i el nou concepte d'empreses més transversals, com Alibaba.

EUROPA

Sobre Europa, Solana ha pronosticat que el Parlament Europeu després de les eleccions de maig ser més difícil de gestionar i que tindr cada vegada més rellevncia per als estats membres, i ha alertat del creixement del populisme i el rebuig a la immigració.

Ha afirmat que la immigració és un problema clar per a Europa i ha defensat que la seva solució passa per una bona política exterior prvia: "La seguretat exterior i interior estan relacionades. Una guerra a Síria est tan prop de nosaltres que, si no tractem de fer alguna cosa amb la nostra seguretat exterior, acabem amb problemes interns molt seriosos".

A més, ha lamentat la percepció existent a nivell europeu en qu hi ha més immigració de la qual realment existeix, cosa que ha fet créixer l'extrema dreta, ja que es basa a lluitar contra aquesta immigració, en les seves paraules.

Pel que fa al Brexit, Solana ha criticat la manera en qu s'ha gestionat la sortida del país de l'organització comunitria i ha apostat per la unió duanera perqu "és la que resol bé la frontera entre Irlanda i Anglaterra".