Publicat 09/01/2020 12:53

El socileg Manuel Castells assumir el primer Ministeri d'Universitats des del 1981

Manuel Castells en una foto d'arxiu
UNIVERSIDAD DE VALENCIA - Archivo

El proper ministre d'Universitats, proposat per Colau, és un destacat teric de la sociologia de la comunicació

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

El catedrtic de sociologia Manuel Castells (Hellín, 1942) assumir la nova cartera d'Universitats del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, un ministeri que va desaparixer el 1981 i que des de llavors ha estat integrat a Educació o Cincia.

La Moncloa ha confirmat aquest dijous que Castells formar part del Consell de Ministres a proposta d'Unides Podem, en concret dels comuns d'Ada Colau. No obstant aix, no ha concretat si el Ministeri tindr, a més d'Universitats, cap altra competncia. Actualment, l'educació superior s'integra en el Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats que dirigeix Pedro Duque des del 2018.

Castells va impulsar la creació dels comuns en els comicis del 2015, i en les passades eleccions municipals va encapalar un manifest de suport a Colau signat per més de 150 intellectuals. "És un moment decisiu. Ara hi ha capacitat de lideratge, i qui la té és Ada Colau", va assegurar llavors el professor universitari.

Castells és un dels principals terics a nivell mundial en el camp de la sociologia de la comunicació i la societat de la informació i ha publicat més de 20 llibres. La trilogia 'L'era de la informació: Economia, societat i cultura' (1996-2003) ha estat traduda a 23 llengües.

A més, ha treballat com a assessor de la Unesco, de la Comissió Europea, i de diferents governs com el dels Estats Units, Xile, Mxic, Frana, Rússia, Xina, Brasil, Portugal i Espanya, segons recull el seu currículum de la Universitat de Berkeley.

SENSE MINISTERI PROPI DES DEL 1981

El ministeri assignat a Castells és el primer dedicat a Universitats des de comenament dels anys vuitanta. Entre 1979 i 1981 va existir el Ministeri d'Universitats i Recerca durant els governs d'Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo-Sotelo, tot i que després es va tornar a integrar en el Ministeri d'Educació.

El 2008, el govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero va integrar la investigació i la universitat en un nou ministeri, el de Cincia i Innovació que va assumir Cristina Garmendia, tot i que la competncia d'universitats va tornar al Ministeri d'Educació any després, després del nomenament d'Ángel Gabilondo.

L'actual Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats es va crear el juny del 2018 quan Pedro Sánchez va ser investit president del Govern espanyol i va designar l'astronauta Pedro Duque, el primer espanyol a viatjar a l'espai, com a responsable de la nova cartera.

Dins de l'organigrama del Ministeri, l'educació superior s'integrava fins ara en la Secretaria d'Estat d'Universitats, Investigació, Desenvolupament i Innovació, amb una Secretria General d'Universitats de la qual depn la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, l'Agncia Nacional d'Avaluació de la Qualitat i l'Acreditació (ANECA), el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE) i el Collegi d'Espanya de París.

REBUIG DELS RECTORS

La Conferncia de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) ha reivindicat aquesta setmana que Universitats, Cincia i Innovació continu formant un únic ministeri per "garantir una coordinació millor" per "l'elaboració de qualsevol normativa que afecti el sistema universitari espanyol", com han explicat a Europa Press.

La CRUE, que integren actualment 76 universitats públiques i privades espanyoles, ja va manifestar a final de novembre que decantar Universitats de l'actual ministeri "implicaria una reculada estratgica", i va recordar que tant el PSOE com Unides Podem van afirmar en els seus programes electorals que mantindrien i fins i tot reforarien l'actual estructura ministerial per assegurar la integració de tot el sistema de coneixement i innovació".

Els rectors subratllen que el 70% de la producció científica a Espanya es produeix en l'mbit universitari, i defensen l'actual Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats perqu "l'impuls de l'activitat científica dels poders públics sigui més efica".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés