Societat Nuclear espera que les "incògnites polítiques" es buidin a l'ATC i lamenta l'impost a les plantes catalanes

El president de la SNE, José Antonio Gago Bádenas
Europa Press - Archivo
Publicat 16/4/2018 15:44:03CET

MADRID, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Societat Nuclear Espanyola, José Antonio Gago, confia que les incògnites polítiques dels permisos de les autoritats locals "es buidin" i que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) emeti finalment les autoritzacions necessàries per a la construcció del magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears d'alta activitat a Villar de Cañas (Conca), perquè la instal·lació "sempre serà necessària".

Així, ha insistit que l'ATC facilitarà al seu moment el desmantellament del parc nuclear espanyol però, segons admet, es tracta d'una política d'Estat i d'una decisió del Govern i del Ministeri.

"L'ATC sempre caldrà perquè compleix la funció de desacoblar el futur desmantellament de les centrals de la gestió definitiva del combustible gastat de la mateixa, que anirà a un emmagatzematge geològic profund", ha manifestat Gago en una entrevista amb Europa Press en què ha defensat que concentrar els residus nuclears "a la llarga n'abaratirà la gestió".

D'altra banda, el representant de la Societat Nuclear Espanyola, que va ser president d'ANAV (el titular de les centrals d'Ascó i Vandellós), ha reflexionat sobre el context actual a Catalunya i la repercussió que això té en les centrals nuclears situades en aquesta comunitat autònoma.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que davant l'eventualitat d'una Catalunya independent hi ha dues qüestions a tenir en compte. La primera és que des del mes d'abril de 2017 a Catalunya es va reinstaurar un impost que ja havia estat considerat com a doble imposició pel Tribunal Constitucional "en el primer intent" i ha afegit que des de l'1 d'abril les plantes catalanes tenen "un nou impost" al combustible.

A més, ha afegit que la llei de canvi climàtic aprovada pel parlament català l'agost de 2017 estableix la fi de la producció elèctrica nuclear l'any 2027. Si bé, ha precisat que aquesta llei va ser recorreguda pel Govern espanyol i anul·lada posteriorment pel Tribunal Constitucional.

No obstant això, en una hipotètica Catalunya independent, ha manifestat que les centrals nuclears "no es poden moure de lloc" però que el que esdevingui en l'àmbit polític "no hauria d'afectar al funcionament" de les plantes, per la qual cosa l'executiu autonòmic hauria de crear-hi un organisme regulador i, de moment "la Societat Nuclear Espanyola no té constància que s'hagi creat o si està o no pensat".

NUCLEAR ESTABLE EN SITUACIÓ DE SEQUERA

D'altra banda, en el context de sequera que ha afectat al conjunt d'Espanya durant l'any passat i aquest, el president de l'SNE assegura que l'escassetat hídrica "demostra la importància" de la nuclear en situacions climatològiques adverses com quan hi ha sequera i no bufa el vent, quan, com l'any passat s'utilitzen més centrals de cicle combinat i carbó, la qual cosa augmenta al seu torn les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

L'any passat, segons ha recordat, la producció elèctrica va obtenir el pitjor resultat dels últims 30 anys, amb una caiguda del 49 per cent entre 2016 i 2017. "Hauríem de remuntar-nos a 1989 per trobar una dada amb menor energia hidràulica en la sèrie històrica, enfront d'una producció nuclear estable", ha precisat.

Gago lamenta que quan la nuclear funciona bé "ningú ho reconeix" ni "és notícia" però en les ocasions en què "passa unaa cosa de no res sí que ho és". Entre altres coses, atribueix aquest fet que les nuclears tenen obligació de comunicar "tot", cosa que no ocorre amb una central de gas o carbó, ha insistit.

Respecte a Fukushima, ha assegurat que la situació a la zona trigarà "molts anys" a tornar a la normalitat, no sols per l'accident nuclear sinó pel que va suposar el 'tsunami' en les infraestructures i els habitatges però com a costat positiu ha subratllat les importants "lliçons" que ha deixat.

Entre les repercussions per a Espanya ha exposat que després d'una inversió d'uns 35 a 40 milions d'euros per reactor, s'han completat la major part de les accions compromeses després de les proves de resistència i ara, el parc atòmic espanyol està "infinitament" millor preparat per "l'impensable" o "l'inimaginable", el personal més capacitat i les centrals són més capaces d'afrontar accidents que van "molt més enllà" de la seva base de disseny.

DESMANTELLAMENT PELS TITULARS

Finalment, el president de l'SNE ha opinat sobre la "intenció apuntada" per l'actual Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital de traslladar la responsabilitat de desmantellar les centrals nuclears als titulars de les mateixes en comptes d'Enresa.

En aquest sentit, ha recordat que Enresa es va constituir el 1985 per a la gestió del combustible radioactiu i el gastat de totes les centrals i per al seu desmantellament, amb un fons que es nodriria del finançament de les centrals nuclears.

Abans, aquest fons es nodria amb la tarifa i des de fa anys, per una taxa carregada al kilowatt/hora de generació nuclear, és a dir que ho suporten les centrals en explotació per al desmantellament.

D'aquesta manera, observa que la proposta del Govern espanyol passaria per que Enresa transferís l'acumulat als titulars perquè escometin aquest desmantellament.

"Cal conèixer l'esquema en el seu conjunt", admet Gago, qui assegura que, en tot cas tant si és Enresa qui desmantella com si són els titulars "les regles són les mateixes per a uns que per a uns altres i totes les actuacions de desmantellament serien supervisades pel CSN", com l'està fent amb les plantes de José Cabrera i de Santa María de Garoña.

Aquesta alternativa "no necessàriament" seria més barata que el sistema actualment vigent, encara que admet que sí que podria haver-hi "una mica d'eficiència". En tot cas, ha subratllat el coneixement i l'experiència d'anys d'Enresa, aplicat primer amb Vandellós I i després donin José Cabrera i, possiblement en Santa María de Garoña.

"És molt prematur concloure que el desmantellament pels titulars va a ser més barat que si ho fa Enresa, però les regles seran sempre les mateixes per a tots", ha conclòs Gago que ha elogiat la capacitat i experiència d'Enresa de la qual "haurien de xopar-se" els titulars en cas que es produís aquest canvi regulador.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.