Publicat 11/12/2014 17:34

SnowWorld incorpora un laboratori sobre la formació de gel i neu al seu projecte

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 11 des. (EUROPA PRESS) -

L'empresa SnowWorld ha signat un acord amb l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) que permet la inclusió d'un laboratori d'investigació sobre la formació de gel en el complex d'esports d'hivern que l'empresa holandesa vol construir a la Zona Franca.

El conveni l'han signat la responsable de la Unitat de Transferència del Coneixement de l'ICMAB-CSIC, Susana Garelik, l'arquitecte de B01arquitectes responsable del projecte, Sander Lauder, el director executiu de l'empresa holandesa SnowWorld, Koos Hendriks, el professor Xavier Obradors, director d'ICMAB i el professor Pablo Ordejón, director de l'ICN2.

L'acte ha tingut lloc al Campus Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on es troben aquests centres d'investigació públics, i és una declaració d'intencions a partir de la qual els implicats confien que es podrà desenvolupar una llarga col·laboració científica.

La investigació encapçalada pel doctor Albert Verdaguer, investigador del CSIC a l'ICN2, afronta entre d'altres reptes com controlar millor la congelació de l'aigua amb aplicacions com la fabricació de neu.

"Cal entendre bé la funció d'aquestes partícules i quins materials són més efectius per reproduir el procés natural a les pistes d'esquí", assegura el científic, que adverteix que això és possible estudiant les partícules presents en l'atmosfera.

Aquest fet ajudarà també a entendre la distribució de pluges i com la contaminació i el canvi climàtic afecten aquest procés natural: "A través de la nanotecnologia i la ciència de materials es pot anar més enllà dissenyant noves nanoestructures que facin aquest procés al més eficient possible", apunta.

Controlar aquests mecanismes permetria fabricar neu a temperatures més pròximes a 0 graus centígrads, amb menys aigua, menys energia i de manera més semblant al procés natural i escollint el tipus de neu que es genera per a cada aplicació.

Aquests avenços convertirien SnowWorld en un centre que ajudaria a entendre processos relacionats amb el canvi climàtic i tindria implicacions importants en la indústria de l'alimentació, per exemple, on el gel s'utilitza contínuament per conservar productes.

D'altra banda, podria servir per evitar que l'aigua es congelés, protegint la maquinària a la intempèrie, evitant l'acumulació de gel en avions o facilitant la conservació de mostres biològiques.

La investigació que es desenvolupa al laboratori es fa en quantitats petites i en condicions controlades, per la qual cosa disposar d'un espai d'investigació integrat a la pista que SnowWorld proposa construir a la ciutat de Barcelona permetria acostar a la realitat els resultats obtinguts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés