Actualitzat 04/03/2016 14:06 CET

SiQueEsPot proposarà al Ple de Pobresa un pla de xoc "real" amb 4.000 milions

Jèssica Albiach, Marta Ribas (SíQueEsPot)
EUROPA PRESS

Es reunirà dilluns amb la CUP per intentar acordar propostes de resolució

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

Les diputades de SíQueEsPot al Parlament Jèssica Albiach i Marta Ribas han anunciat aquest divendres que al ple extraordinari sobre pobresa de dimecres proposaran mesures per a un pla de xoc "real" dotat amb 4.000 milions d'euros anuals.

En roda de premsa, Albiach s'ha referit a la seva proposta com un "pla de xoc de veritat" i ho ha contrastat amb el qual recull l'acord de JxSí i CUP dotat amb 270 milions d'euros.

"Hi ha dues Catalunyes: la dels privilegiats de l'1%, que proposa un pla de xoc de 270 milions d'euros; i la real, amb dos milions de persones en risc de pobresa", i ha detallat que és un pla d'aplicació en dues fases, i que a la primera, d'aplicació immediata, s'aconseguirien 3.000 milions anuals.

Ribas ha recordat que a Catalunya hi ha 208.700 persones que viuen en famílies sense ingressos, gairebé mig milió de nens en risc de pobresa, "43 famílies desnonades al dia quan hi ha al voltant de mig milió de pisos buits, un 10% de catalans que no poden escalfar la seva casa i persones que comptaran amb una pensió de 37 euros a causa del copagament en dependència".

"Això és Catalunya avui i alguns diuen que no s'ha pogut fer res. Nosaltres diem que no han volgut fer res per evitar-lo", ha dit Ribas, que, pesi a reconèixer que part d'aquesta igualtat prové de la crisi, ha assenyalat al Govern com a responsable en gran mesura de les desigualtats creixents a Catalunya, amb l'aplicació de les seves polítiques d'austeritat.

Albiach ha incidit que és una qüestió de voluntat política i de decidir a què es destina el Pressupost: "Tenim clar quines són les nostres estructures d'Estat --la salut i l'educació--. No fem de menys a les seves, però tenim les nostres prioritats".

Consideren que la CUP no forma part d'aquest 1% i que poden arribar a acords per presentar resolucions conjuntes, ja que amb ells ha compartit "lluites al carrer" reclamant aquests drets, per la qual cosa s'han instat a una reunió dilluns per veure en què es poden posar d'acord.

Durant el ple, cada grup pot fer 15 propostes de resolució, tot i que, si proposen alguna conjuntament, només es computa un dels dos grups, permetent que l'altre present una més.

PROPOSTA DE PLA DE XOC

Albiach ha desgranat el pla que pretenen dur a terme i per aconseguir que ningú es quedi enrere volen la renda garantida de ciutadania per assegurar com a mínim 569 euros al mes per persona i, en el cas que no es pugui aplicar, que es recuperi la renda mínima d'inserció "que van modificar el 2011 CDC i PP".

Perquè cap nen passi gana, pretenen garantir una beca menjador per a tots els nens que ho necessitin i perquè ningú es quedi sense sostre, volen complir la llei d'habitatge que preveu mecanismes de segona oportunitat a través de la restructuració del seu deute i del lloguer social.

Per acabar amb la pobresa energètica, volen que les subministradores es facin càrrec de les despeses de les famílies en risc d'exclusió social; per protegir els més vulnerables, proposen derogar el copagament en dependència.

PERSEGUIR DEFRAUDADORS

Una de les claus per arribar als 3.000 milions d'euros de la primera fase del pla de xoc consisteix a perseguir el frau fiscal, per al qual proposen la contractació de més inspectors i, a través d'això, preveuen recaptar 2.600 milions a l'any.

Albiach ha criticat que s'intenti fer passar per culpables de la xacra del frau fiscal a partides de "400 euros" quan tots saben que el frau està les grans fortunes amb comptes a Andorra i Suïssa, pel que volen redefinir el concepte del frau.

RECUPERAR IMPOSTOS

Una altra de les mesures és la recuperació d'impostos com el de successions --a través del qual es vol recaptar 420 milions d'euros-- i el de patrimoni, amb el qual volen aconseguir 44 milions anuals.

A més, calculen que si el Govern retira els concerts a les escoles concertades que segreguen per sexe s'obtindran 30 milions d'euros.

Pretenen que el ple del dimecres comenci amb una explicació de la situació per part d'un independent que conegui fons la qüestió i que estigui escollida per les entitats que treballen l'àmbit de proposta i reprotxen a CDC i ERC que bloquegessin aquesta possibilitat en els ple extraordinaris de la legislatura passada.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés