Publicat 02/10/2015 16:10

SíQueEsPot fixa prioritats per impulsar polítiques d'esquerres en la nova legislatura

BARCELONA, 2 oct. (EUROPA PRESS) -

El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, ha presentat aquest divendres un paquet de prioritats del nou grup del Parlament sobre defensa dels drets socials, i ha confiat a poder pactar-les amb els partits d'esquerra en general i amb ERC en particular --integrada ara a JxSí-- durant la pròxima legislatura catalana.

Després de preguntar-li si això implica pactar amb ERC i que aquest es distanciï de CDC, Rabell ha respost, després de la primera reunió del seu grup parlamentari, que cal pactar, no només amb ERC sinó amb les esquerres en general.

Rabell veu com a prioritats un mínim vital garantit, i reprendrà la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania que va quedar en fase de ponència--; el desenvolupament reglamentari de la ILP d'Emergència Habitacional i Pobresa Energètica, i el del Fons d'atenció solidària de subministraments bàsics, amb la seva dotació econòmica; i revertir privatitzacions del Govern de CDC, com la gestió pública d'ATLL.

De la mateixa manera, a través d'interpel·lacions i de propostes de resolució, SíQueEsPot portarà a debat parlamentari la renúncia als "elements de privatització de la sanitat pública, com el Consorci de Lleida, el projecte VISC+ i el trossejament de l'ICS, cosa que obligarà CDC i ERC a pronunciar-se sobre extrems en què van xocar en el passat.

ALTRES MESURES

El document de SíQueEsPot recull mesures per augmentar els recursos públics com la racionalització de la despesa pública, i estableix un ordre de prioritats, redueix algunes partides, deriva els recursos al rescat social i reestructura el deute públic de la Generalitat, disminuint les partides dirigides a reduir l'import del deute i fent reformes fiscals.

Aquestes reformes es basarien en la recuperació de l'impost de successions, l'increment del tipus de l'impost de patrimoni i l'ampliació del marge de fiscalitat ambiental.

A més, proposen un nou sistema de finançament autonòmic, tenint en compte que el 2014 ja n'hauria d'haver entrat en vigor un de nou, i, en aquest punt, destaquen que portar-ho a terme "no és incompatible a iniciar un procés constituent".

Aquest procés té el seu eix central en el dret a decidir i necessita "un ampli acord al Parlament perquè se celebri", per la qual cosa plantegen una declaració de la Cambra que impliqui un ampli suport per a la celebració.

Seguint la premissa 'Volem decidir-ho tot' que SíQueEsPot ha defensat des de la seva gestació, proposen les reformes legals i reglamentàries necessàries per avançar en una democràcia participativa, amb una llei d'ILP, prohibir la contractació pública amb empreses que hagin corromput, proposaran que no es permetin les donacions a fundacions de partits i una llei electoral catalana, entre d'altres mesures.

DESOBEDIÈNCIA SOBRE EDUCACIÓ

A més, Rabell veu amb bons ulls la desobediència del Parlament en aspectes com els que es deriven de la llei d'educació impulsada per l'exministre d'Educació, José Ignacio Wert, perquè segons la seva opinió atempta contra principis definitoris del model educatiu català.

Però ha recalcat que, de la mateixa manera, "cal desobeir o revisar certs aspectes, com els concerts amb determinades escoles elitistes que segreguen per sexe o que es caracteritzen per l'ensenyament d'idearis integristes", i ha matisat que es referia als centres de l'Opus Dei i de Legionaris de Crist.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés