Actualitzat 03/03/2021 16:17

Els síndics provincials atesten en el judici a la Sindicatura Electoral de l'1-O

Diversos membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O encausats a les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona el 3 de març del 2021.
EUROPA PRESS

Coincideixen a afirmar que no van arribar a prendre possessió perquè el TC va suspendre les lleis de desconnexió

BARCELONA, 3 mar? (EUROPA PRESS) -

Set membres de les sindicatures provincials de l'1-O han declarat com a testimonis aquest dimecres en la primera jornada del judici als cinc membres de la Sindicatura Electoral del referèndum, acusats dels presumptes delictes de desobediència i d'usurpació de funcions públiques.

El judici ha començat aquest dimecres al jutjat penal 11 de Barcelona després d'haver-se ajornat dues vegades i continuarà dijous, quan es preveu els interrogatoris als acusats.

Els cinc síndics jutjats són el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Matas, que va presidir la sindicatura; la professora de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Tània Verge; el professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Pagès; l'advocada Marta Alsina; i el professor de Dret Administratiu a la UB Marc Marsal, que ha seguit el judici per videoconferència perquè ha de fer quarantena.

La Fiscalia reclama una condemna de dos anys i nou mesos de presó, o bé una multa de 5.400 euros per a cadascun i inhabilitar-los durant un any.

En l'escrit d'acusació, el fiscal considera que els síndics van desatendre l'ordre del Tribunal Constitucional (TC) d'evitar que s'apliquessin les anomenades lleis de desconnexió, relacionades amb el procés independentista, amb una "infrangible voluntat d'ignorar els acords i els requeriments" del tribunal.

PRIMERS TESTIMONIS

Els testimonis d'aquest dimecres, nomenats membres de les sindicatures provincials, han contestat a les preguntes de la defensa i de la fiscal sobre els seus nomenaments per al càrrec, i han coincidit a afirmar que no van arribar a prendre possessió del lloc perquè el TC ja havia suspès la llei de referèndum.

L'advocat Xavier Faura, que va ser nomenat síndic a Girona, ha explicat que no va rebre "cap querella ni requeriment judicial" arran del nomenament, i ha negat que se li oferís cap remuneració per aquesta tasca.

La lletrada Montserrat Aumatell, de la província de Tarragona, ha explicat que els van convocar a una reunió per prendre possessió com a síndics, però el TC va publicar la resolució abans de la trobada, per la qual cosa quan van arribar els "van dir que s'havia suspès la llei i es dissolia" la sindicatura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés