Sindicats policials es personen com a acusació particular contra el còmic 'On és l'Estel·la?'

Publicat 16/12/2019 18:11:07CET
L'edifici dels Jutjats de Palma, a l'Avinguda Alemanya (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Aquest dilluns s'han ratificat en la seva denúncia interposada al juny contra la publicació satírica

PALMA DE MALLORCA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

Representants de la Confederació Espanyola de Policia (CEP), Unió Federal de Policia (UFP), Sindicat Professional de Policia (SPP) i Sindicat Unificat de Policia a Balears (SUP) a Balears han ratificat aquest dilluns la seva denúncia contra el còmic 'On és l'Estel·la?', una publicació sobre l'1-O que va rebre una subvenció autonòmica, i, a més, s'han personat com a acusació particular.

En una declaració en el jutjat d'instrucció número 12 de Palma, que ha durat aproximadament una hora, els representants sindicals han ratificat la seva denúncia contra aquesta publicació que consideren que "agreuja greument" tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil i donen una "versió esbiaixada" del que va passar.

Els quatre sindicats van presentar a l'estiu una denúncia conjunta davant la Fiscalia pel contingut del llibre, de l'autor mallorquí Toni Galmés i publicat per Comanegra, una editorial de Barcelona.

La publicació, de 28 pàgines, es compon d'il·lustracions i vinyetes a color i els sindicats policials entenen que el seu contingut "envileix l'honorable professió de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, especialment, la Policia Nacional".

En la seva denúncia, els sindicats acusaven la publicació de "tergiversar els esdeveniments" sobre l'1-O i "insultar, vexar i humiliar" les forces i cossos de seguretat.

En l'escrit presentat en la Fiscalia recollien alguns exemples com "un grup de policies abusant sexualment d'una dona, a la qual toquen els seus genitals"; "agents que ballen damunt de sacs de 'fariña', fent referència a la cocaïna"; o "un agent de la Unitat d'Intervenció Policial, vestit de 'karateka', que salta sobre les parts íntimes d'una dona", entre altres imatges.

L'obra ha estat subvencionada per la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). Per als sindicats resulta patent que s'han utilitzat fons públics per una cosa que "en absolut promou la consecució d'una finalitat pública o una activitat d'interès social".

QUERELLA DE JUPOL

Al marge de la denúncia de CEP, UFP, SPP i SUP, el sindicat Jupol va presentar una querella per la qual es va convocar una vista de conciliació al setembre al Jutjat de Primera Instància 15 de Palma. L'acte es va suspendre, però el director de l'editorial, Jordi Sala, va oferir una roda de premsa en què va avançar que no acceptaria les peticions del sindicat.

Jupol els reclamava que demanessin perdó, que es retiri el llibre i s'eliminin els exemplars, que es comprometin a no publicar material d'aquestes característiques i que s'aboni la quantitat simbòlica d'un euro.

Per la seva banda, des del Govern van defensar que en les convocatòries com la que va subvencionar el còmic "no es valora el contingut de l'obra, que moltes vegades no està finalitzada al moment de demanar l'ajuda" i que es fa "sempre respectant la llibertat d'expressió".