Actualitzat 15/09/2014 14:55

Sindicats demanen "resistència" als centres d'educació pública contra la Lomce

Delegados sindicales reunidos
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

Els sindicats CCOO, UGT, USTEC·STEs i ASPEPC han demanat "resistència" als centres d'educació pública contra la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), segons ha expressat aquest dilluns en roda de premsa el delegat sindical de CCOO, Marc Sangüesa.

   Segons ha manifestat Sangüesa aquest dilluns, des de CCOO s'oferirà ajuda i assessorament jurídic i legal als centres públics que vulguin resistir "una llei intrusiva que ataca greument a l'educació pública, gratuïta i democràtica".

   La secretària general de Fete-UGT a Catalunya, Empar Burgueño, ha assenyalat que tot i que la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha assegurat que el curs ha arrencat aquest dilluns amb normalitat, no ha estat així.

   "El curs començarà amb normalitat si s'entén que normalitat és que comença en condicions pitjors per als treballadors", i ha manifestat que el seu sindicat és partidari d'una vaga sostinguda que desgast a l'administració per recuperar els drets salarials.

   Sangüesa ha precisat que tot i que encara no s'ha elaborat el calendari de mobilitzacions, però que s'intentarà fer aviat amb el consens de la comunitat educativa.

LOMCE I LEC

   Tot i que la Conselleria d'Ensenyament ha subratllat que aplicarà la Lomc esquivant-la, Sangüesa ha lamentat que la consellera "s'omple la boca parlant en contra de la Lomce" quan la Llei d'Educació de Catalunya (Lec) conté aspectes que s'assemblen a la Lomce.

   "Tot i que es diu que la Lomce ha nascut morta, hi ha aspectes d'ella que quedaran", ha alertat la portaveu d'USTEC·STEs, Anna Elvira Sánchez, referint-se a articles que segons ella privatitzaran els centres públics, com l'augment de les taxes universitàries i la reducció de beques.

   Pel que fa a la plantilla de professors, Burgueño ha explicat que tot i ser el primer curs des del 2010 que creix i es cobreixen les jubilacions, els professors substituts no tenen els mateixos drets que els interins, i ha afegit que tot i que s'hagi contractat més, molts professors treballen un terç de la jornada.

   Sangüesa ha afegit que abans del començament de la crisi, a Catalunya havia 70.000 docents, mentre que en aquest curs es comptabilitzen uns 64.000 tot i que s'han matriculat molts alumnes a l'escola pública, el que causa "un augment de ràtios i de precarietat".

   El secretari general d'ASPEPC-SPS, Xavier Massó, ha afegit que és el sisè any consecutiu que el professorat afronteu una congelació salarial i la pèrdua d'una paga extra, fet que suposa un 7% de retallada global i una pèrdua de poder adquisitiu d'entre un 20 i un 25% des del 2009, pel que ha assenyalat que les paraules de Rigau "són fum".

   Sánchez ha expressat que "la democràcia en els centres està tocada de mort" a causa de l'aplicació de la llei espanyola i catalana, ja que es debilita el poder de decisió de la comunitat educativa, i també que s'augmenta la privatització i es mantenen els concerts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés