Publicat 2/6/2020 15:03:48 +02:00CET

Sindicats demanen al Govern començar a elaborar el pla per a la reactivació econòmica

Dos homes protegits amb mascarillas caminen per un carrer durant el novè dia laborable des que es va decretar l'estat d'alarma al país a conseqüència del coronavirus, a Barcelona/Catalunya (Espanya) a 26 de març de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Pimec creu que s'ha tocat "fons" i Foment insisteix a prorrogar els ERTO després de juny

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRES) -

UGT i CC.OO. de Catalunya han demanat al Govern començar a elaborar el pla per a la protecció social i la reactivació econòmica per la crisi del coronavirus, segons han sostingut en sengles comunicats.

Tots dos sindicats han reaccionat així a les dades de l'atur i l'afiliació a la Seguretat Social de maig publicats aquest dimarts, que s'han saldat amb 15.339 aturats més a Catalunya.

UGT de Catalunya ha defensat que el pla del Govern ha de ser "pactat i concertat" amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya.

CC.OO. de Catalunya ha remarcat que el pla "no pot esperar" al proper 30 de juliol, tal com ha indicat que els va traslladar l'Executiu català.

"La ciutadania no pot esperar i s'han de definir i activar en el curt termini mesures concretes per abordar la situació d'emergència econòmica i social", ha exposat.

PATRONALS

Pimec ha assenyalat que les dades de l'atur i l'afiliació a la Seguretat Social al maig es poden interpretar com que s'ha tocat "fons", després de l'impacte de la crisi provocada per l'emergència sanitària del Covid-19.

En un comunicat, la patronal ha sostingut que dependrà de "si funcionen" les mesures aprovades pel Govern central, com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i els avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), i les que es prendran a partir d'ara.

Foment del Treball ha reiterat la seva petició que els ERTO es prorroguin més enllà del 30 de juny per a les empreses que es trobin en "una situació negativa per la situació o cancel·lació d'activitats o que tinguin una afectació en el seu nivell de producció o pèrdues de facturació".

"És fonamental mantenir els escassos mecanismes de flexibilitat existents en la nostra normativa laboral per salvaguardar l'ocupació", ha recalcat en un comunicat.