Publicat 26/09/2015 13:46

Sindicats defensen estabilitzar el preu en origen de la fruita dolça

BARCELONA, 26 set. (EUROPA PRESS) -

Unió de Pagesos ha defensat aquest dissabte en un comunicat la posada en marxa del mecanisme d'extensió de norma, que permet que si més del 50% dels pagesos i més del 60% de la producció es posen d'acord poden fer obligatori aquest acord a tot el món, amb l'objectiu de recuperar i estabilitzar el preu en origen de la fruita dolça.

Segons el sindicat, les mesures d'augment de retirada de producció són "insuficients" per pal·liar la crisi del sector i únicament són necessàries per evitar que la caiguda del preu baixi per sota dels 0,269 euros per quilo, però no recuperar el preu en origen per sobre dels costos de producció.

Per poder arribar a acords, és necessari que la Comissió Europea permeti que el sector pugui arribar-hi sense els condicionants sobre retirades de mercat o distribució gratuïta dels seus productes.

A més, el sindicat agrari ha recordat que Espanya és el segon productor de fruita europeu, per darrere d'Itàlia, però Itàlia consumeix el 75% de la seva producció de préssecs, nectarina i paraguaianes mentre que Espanya n'exporta el 70%, una xifra que atribueix a la promoció i "per tant el problema del préssec i la nectarina és essencialment espanyol".

Així, Unió de Pagesos demana "més compromís i una defensa més aferrissada dels productors" a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, davant de les institucions europees, sobretot en aquelles mesures que no tenen efecte pressupostari i poden ser executades amb voluntat política.

També ha recordat que aquest dijous el sindicat va demanar a la ministra d'Agricultura durant la seva visita a la Fira de Sant Miquel a Lleida establir mesures perquè cap pagès de la fruita hagi de tancar, i per a això cal articular préstecs de campanya amb interès 100% bonificat, i pagar els costos dels estudis i avals de refinançament del deute per als pagesos en crisi.

Una altra de les novetats de la campanya ha estat la sortida de les comarques de Lleida de la zona protegida de foc bacterià, que les deixa sense indemnització en cas d'haver d'arrencar la plantació de pereres, pomeres i codonyers afectats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés