Considera "aberrant" dir que l'estat de dret es basa en la unitat de la ptria
BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha afirmat aquest dimarts que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que es va fer a Catalunya va ser "inconstitucional".
En la seva compareixena en la comissió d'investigació del 155 al Parlament, ha sostingut que aquest article no contempla mesurades com dissoldre el Parlament i destituir el Govern perqu afecta "el dret de participació dels crrecs públics i les persones que van votar per elegir el Parlament".
Ha insistit que el 155 "no preveu la limitació de cap dret collectiu ni individual, i fins i tot els crrecs públics no poden ser destituts".
"És difícil justificar el 155 habilitant aquestes mesures", ha advertit, i ha recordat que quan es va elaborar la Constitució del 1978 es va rebutjar incloure aquest tipus de mesures en l'article 155.
Així mateix, ha destacat que la manera en qu es va intervenir l'autonomia "va provocar retards en l'administració", i ha repassat diverses polítiques públiques de la Generalitat que van quedar paralitzades pel 155, en qüestions com la memria democrtica, la defensa del collectiu LGTBI i millores laborals per als agents forestals, entre d'altres.
INTERVENCIÓ FINANCERA
També s'ha referit a la intervenció financera de la Generalitat que va suposar: considera "evident que el 155 va agreujar la intervenció pressupostria", encara que creu que l'autonomia financera que tenia el Govern ja era reduda aquests anys.
En aquest sentit, ha raonat que la intervenció financera de la Generalitat no va comenar amb el 155, sinó el 15 de setembre, quan el Govern central va obligar el Govern a justificar mensualment totes les despeses.
CARLOS LESMES
Ribó ha qualificat de "completament aberrant" que el president del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, hagi afirmat que l'estat de dret es basa en la unitat de la ptria, i ha apellat a l'article 1 de la Constitució, que diu que Espanya és un estat social, democrtic i de dret
"Tot ha de ser discutible, també la unitat de la ptria", segons el Síndic, que ha afegit que, si en un estat de dret no es pot discutir tot, s'ha acabat la perspectiva d'aquest estat de dret, després de la qual cosa ha criticat els qui defensen la unitat de la ptria i es diuen constitucionalistes.
JOSEP BORRELL
A més, ha demanat al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, que escolti el que va demanar el comissari europeu de Drets Humans, Nils Muiznieks, que va requerir al Govern espanyol que investigués sobre les acusacions als cossos de seguretat de l'Estat de fer un ús desproporcionat de la fora durant l'1-O.
"Estaria bé que Borrell compleixi amb el mandat" del Consell Europeu, ha demanat Ribó, que ha recordat que el llavors ministre d'Exteriors, José Ignacio Zoido, va desestimar aquesta recomanació europea.