Publicat 14/6/2019 13:29:44 +02:00CET

El síndic de greuges reclama "diàleg polític" després del judici de l'1-O i s'ofereix de mediador

El Síndic de Greuges reclama "diàleg polític" després del judici de el 1-O i s'ofereix per intervenir
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres que, una vegada ha quedat vist per a sentència el judici de l'1-O al Tribunal Suprem, s'encari la situació de Catalunya des del "diàleg polític" i no des dels tribunals de justícia.

"El síndic apel·la a tots els governants i a tots els representants parlamentaris elegits per vot popular a construir una solució política pactada a aquest conflicte", ha explicat Ribó en roda de premsa, en la qual s'ha ofert a exercir de mediador per trobar una solució.

Ribó ha esgrimit que la llei li dona la potestat d'"intervenir en conflictes sobre drets", i ha afirmat que en la situació actual s'estan vulnerant drets com el de participació política i el de la llibertat, en al·lusió als presos sobiranistes.

Ha plantejat començar amb aquest diàleg i acabar consultant als catalans perquè votin si accepten les solucions: "Es necessita un diàleg constructiu, agosarat i imaginatiu com el que es va fer en la transició de la dictadura al sistema constitucional i culminar-lo amb les propostes portades a consulta".

Ha comunicat la seva posició i intencions a la Generalitat; al president del Govern espanyol en funcions; al Parlament; a les Corts; al Defensor del Poble; a defensors del poble europeus; a la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa i a l'Alta Comissionada de l'ONU de Drets Humans.

També sobre l'ONU, ha considerat que el dictamen del grup de treball de detencions arbitràries que va exigir la llibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hauria de ser aplicat per Espanya sense més dilacions perquè és un document que "vincula com els tractats internacionals".

"VULNERACIONS"

Ha afirmat que s'han vulnerat els drets dels presos sobiranistes, considera que haurien d'estar en llibertat, que haurien de poder exercir de parlamentaris en aquelles cambres en les quals han estat elegits i que Jordi Sànchez (JxCat) hauria d'haver pogut participar en la ronda de consultes amb el rei.

Ribó ha retret explícitament al Congrés que no deixi exercir els presos i ha assegurat que s'ha vulnerat l'article 23 de la Constitució Espanyola i l'article 3 del protocol addicional número 1 del Conveni Europeu de Drets Humans que reconeixen el dret al sufragi actiu i passiu.

A més, ha manifestat que les acusacions de rebel·lió i sedició que han sortit en el judici de l'1-O "resulten manifestament inadequades", i ha afegit que es podrien entendre com una criminalització de la llibertat d'expressió i manifestació.

RONDA DE CONTACTES

El síndic de greuges ha explicat que també s'ha posat en contacte amb les principals organitzacions empresarials, sindicals, acadèmiques, educatives i del món veïnal de Catalunya per involucrar-les en aquestes apostes per cercar una solució des del "diàleg polític" i no des dels tribunals.

Ribó preveu d'aquí a un parell de setmanes una "una primera reunió conjunta" de totes les organitzacions que ha citat, i ha dit que ell no portarà cap proposta concreta, perquè considera que és precisament el que s'ha de consensuar entre totes les parts implicades.

Preguntat per quines esperances té que fructifiquin les seves iniciatives, ha contestat: "Esperances totes. S'ha de treure el conflicte de la seu judicial. No hi haurà solució judicial al problema polític constitucional d'Espanya i Catalunya".