Publicat 28/12/2021 13:56CET

El Síndic de Greuges assegura que aplicar contencions mecàniques "hauria de ser l'última ràtio"

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, entrega l''Informe del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura' a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs
EUROPA PRESS

Creu que s'ha de reforçar la salut mental als centres penitenciaris

BARCELONA, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat aquest dimarts que aplicar les contencions mecàniques als centres de persones privades de llibertat "hauria de ser l'última ràtio" o alternativa.

En una roda de premsa per presentar l''Informe Anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura' al Parlament amb l'adjunt general, Jaume Saura, ha manifestat que les contencions s'haurien de fer "d'acord amb els protocols coneguts".

Ha afegit que les contencions s'haurien de fer amb l'ajuda d'equips multidisciplinaris amb capacitat de resoldre conflictes abans d'aplicar aquesta tècnica i "amb els mitjans i la formació adequada".

En cas que s'hagi de practicar a nens, el Síndic ha defensat que la contenció mecànica "tan sols s'hauria de poder aplicar amb criteri mèdic i amb la supervisió de professionals de l'àmbit de la salut".

En vista de l'anunci de la intenció de modificar la Circular 2/2021 de la Conselleria de Justícia, el Síndic ha expressat que l'informe suggereix que aquesta revisió es faci de manera "transparent i que hi participin tots els interlocutors rellevants" abans de fer qualsevol canvi.

També ha demanat tenir en compte l'opinió dels especialistes i que es respectin els drets humans, en les seves paraules.

PANDÈMIA

Ribó ha expressat que tot i que el febrer d'aquest any es van reprendre les visites presencials als centres amb persones privades de llibertat, després que el març del 2020 es van prohibir a causa de la pandèmia, "encara no s'han desenvolupat amb normalitat".

Membres de l'equip del Síndic han visitat 29 centres: 15 de les visites a comissaries de policia, set a centres penitenciaris, quatre a centres de justícia juvenil i altres centres residencials i sociosanitaris, i les observacions i conclusions s'han recollit en aquest informe.

L'informe també inclou un estudi monogràfic amb els resultats de 1.623 enquestes a persones internes a centres penitenciaris i de justícia juvenil per valorar la resposta de les administracions públiques durant la pandèmia.

El Síndic ha afirmat que els protocols de prevenció que s'han adoptat i la vacunació del personal funcionari i dels interns han permès que "la taxa de contagis als centres hagi estat relativament baixa".

Respecte als nens amb pares a la presó, el Síndic ha insistit en la necessitat de millorar els espais de comunicació familiar per garantir "entorns adequats i amigables" per als menors.

VISITES MÈDIQUES I SALUT MENTAL

El Síndic ha reiterat que s'ha d'aplicar el Protocol d'Istanbul durant les visites mèdiques i garantir que els detinguts les rebin en privat, sense presència policial durant l'atenció sanitària.

De la seva banda, Jaume Saura ha defensat reforçar la salut mental als centres penitenciaris, ja que en preguntar als interns si les persones afectades van rebre una resposta adequada de l'administració, la valoració "al febrer-març era més aviat negativa", tot i que ha assegurat que hi ha protocols que cal reforçar postpandèmia.

Saura també ha lamentat que "la pandèmia ha provocat que no es puguin fer activitats extramodulars i ha limitat les activitats dels interns", principalment les de les dones i adolescents, ja que no poden sortir dels seus mòduls.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés