Actualitzat 26/02/2021 16:09

El Síndic de Greuges adverteix d'una "crisi de drets" a Catalunya arran de la pandèmia

El president del Parlament, Roger Torrent (D), rep de mans del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, el seu informe de l'any 2020, acompanyat dels adjunts Jaume Saura i María Jesús Larios, aquest divendres 26 de febrer del 2021.
SÍNDIC DE GREUGES

Rafael Ribó presenta el seu informe de l'any 2020 al Parlament

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha advertit aquest divendres d'una "crisi de drets" a Catalunya en àmbits com la salut, l'educació, l'habitatge o el clima, que s'ha vist agreujada per la pandèmia del coronavirus.

Ho ha afirmat en una roda de premsa després de presentar el seu informe al Parlament que correspon a l'any 2020, que ha entregat al president de la cambra, Roger Torrent, acompanyat dels adjunts Jaume Saura i María Jesús Larios.

Ribó ha afirmat que la crisi sanitària ha incrementat "la importància de la protecció dels drets socials", i ha dit que el 40% de les actuacions que ha fet el Síndic el 2020 estaven relacionades amb les polítiques socials.

El Síndic ha rebut el 2020 un total de 11.317 queixes de 22.476 persones, s'han engegat 303 actuacions d'ofici i s'han incrementat "significativament" respecte a anys anteriors les relacionades amb els drets socials.

El Síndic ha posat en valor la creació de la Taula de l'Emergència Social, integrada per les principals entitats socials catalanes, ha reivindicat la labor d'aquestes organitzacions que "estan a la trinxera" dels drets socials, i ha reclamat que es legisli per donar-los més empara pressupostària i legal.

ACCESSIBILITAT A LA SALUT

El Síndic ha posat èmfasi principalment en les queixes relacionades amb la salut, i ha recordat que l'arribada sobtada de la pandèmia "va posar en evidència que faltaven recursos i mitjans" i que la crisi ha limitat l'accés a la sanitat a persones amb malalties diferents a la covid-19.

Per això, Ribó ha reclamat "un gran acord de país" entre els partits polítics i una inversió de 5.000 milions d'euros en cinc anys que permeti millorar les infraestructures sanitàries catalanes i dotar els hospitals de més material i recursos humans.

També ha lamentat la gran vulnerabilitat de les persones més grans durant la crisi del coronavirus, "no tan sols a les residències", i ha demanat revisar el model d'atenció a la tercera edat i explorar altres actuacions com la creació de pisos tutelats.

DRETS FONAMENTALS

En l'àmbit de l'educació, ha censurat que la crisi sanitària "ha reproduït i ampliat les desigualtats", ha lamentat el tancament de les escoles i ha exigit mesures que donin al sistema educatiu més igualtat i qualitat.

Sobre l'àmbit laboral, ha assegurat que no s'han pres les mesures pertinents i que han faltat ajuts al treball i l'emprenedoria, i ha criticat la "falta de preparació" de l'administració per assumir la gestió dels ERTO o l'IMV.

Quant a l'habitatge, ha dit que sent "vergonya" perquè es veu obligat a parlar d'emergència en aquest àmbit, malgrat que es tracta d'un dret fonamental, i ha exigit un pacte nacional entre els partits la pròxima legislatura.

Ha dit que el canvi climàtic continua sent una assignatura pendent, però que la pandèmia "ha demostrat que hi ha la possibilitat de reduir efectes molt nocius per al clima", i s'ha preguntat per què no s'han pres mesures abans.

També ha posat èmfasi en l'obligació dels ajuntaments d'empadronar, ha demanat restituir els drets limitats amb l'estat d'alarma com el de reunió i moviment, i ha demanat "posar fi a l'existència de presos polítics i exiliats" i avançar cap a una amnistia per als independentistes empresonats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés