Actualitzat 16/01/2020 15:55

El síndic demana amnistia, indult o reformar la sedició com a "solucions polítiques"

El síndic de greuges, Rafael Ribó, i el seu adjunt general, Jaume Saura.
EUROPA PRESS

Ribó aposta per un diàleg "valent i constructiu" que impliqui una consulta

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha apostat aquest dijous per l'amnistia o l'indult per alliberar els presos independentistes condemnats en la sentència de l'1-O, o fer una reforma o derogació del delicte de sedició amb efectes similars, com a "solucions polítiques" per al conflicte de Catalunya.

Ha ressaltat que són instruments dins del marc constitucional i que les seves tres propostes es basen en la premissa que "això és un conflicte polític i, per tant, ha d'estar en mans dels polítics", segons ha declarat en una roda de premsa després de entregar al president del Parlament, Roger Torrent, l'informe 'La sentència 459/2019 del Tribunal Suprem i la seva repercussió en l'exercici dels drets fonamentals'.

Ribó també ha dit que no es pot permetre que el conflicte derivi als jutges i ha apostat per un diàleg que sigui valent i constructiu i per una consulta als ciutadans de Catalunya sobre el seu futur polític, segons ha apuntat.

En l'informe, el síndic ha analitzat la sentència del Tribunal Suprem (TS) i ha considerat que té un 'chilling effect' o "amenaça o prevenció autoritària sobre l'exercici de drets", perquè conté una lectura restrictiva dels drets fonamentals, segons ha expressat Ribó.

L'adjunt general al síndic, Jaume Saura, ha defensat que "la sentència es fixa només en el delicte i no fa la ponderació amb els drets fonamentals", la qual cosa ha considerat que posa en risc tots els ciutadans.

"El risc més greu per als drets fonamentals és el fet que una mobilització no-violenta, el fet de protestar contra actuacions judicials pugui arribar a ser sedició", ha dit Saura.

Ha exemplificat que "una vaga general en la qual hi hagi algun element violent o descontrolat podria ser, amb aquesta interpretació, un delicte de sedició".

"FRAGMENTACIÓ" DEL CAS

Saura també ha exposat possibles lesions de drets fonamentals, com per exemple que el TS no era el jutge predeterminat per la llei i que hi ha una "fragmentació de la causa", amb òrgans judicials diferents que jutjaven uns mateixos fets.

Després de la sentència de l'alt tribunal, "quin marge té de defensa la resta de persones que estan sent acusades o investigades en altres òrgans judicials", ha plantejat l'adjunt general, en referència al proper judici al cap dels Mossos d'Esquadra destituït, Josep Lluís Trapero, i als processats del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

Ribó ha afegit que "l'acusació inicial desproporcionada de rebel·lió ha viciat tota la causa" i ha assenyalat errors materials en la sentència, com l'atribució de competències d'Ensenyament a l'exconsellera de Treball Dolors Bassa.

El síndic ha explicat que també ha enviat l'informe al Govern, a les Corts Generals, al Govern espanyol, a la comissària europea de Drets Humans i a ens internacionals de defensa dels drets humans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés