El síndic critica que les "mancances" en transparència es mantenen respecte als darrers anys

Publicat 30/7/2019 16:58:11CET
Al centre, el síndic de Greuges, Rafael Ribó.
EUROPA PRESS

787 ajuntaments incompleixen "de manera molt greu" les seves obligacions en aquesta qüestió

BARCELONA, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest dimarts que les "mancances" en matèria de transparència per part de l'administració es mantenen quatre anys després de l'aprovació de la llei de transparència.

Ho ha dit en declaracions als mitjans després de presentar l''Informe anual sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern' del 2018 al president del Parlament, Roger Torrent.

Aquest és el quart informe que elabora el síndic des de l'aprovació de la llei de transparència el 2014 i recrimina que "no s'observen canvis substancials" respecte a l'informe de l'any anterior.

En aquest informe ja va alertar que hi ha una "ralentització o estancament" en l'aplicació de les obligacions que la llei de transparència estableix per a les administracions i en aquest últim informe es torna a constatar aquesta tendència.

Ribó ha concretat que aquestes mancances persisteixen en les obligacions de publicitat activa i de l'exercici del dret d'accés a la informació pública, perquè creu que aquest dret és molt desconegut encara per part de la ciutadania. "S'estan fent molts esforços, però encara una part important de la població no sap que té dret a accés lliure a la informació".

També ha apuntat que hi ha diferències en el compliment de l'obligació de publicar en els portals de transparència per part de les diferents administracions i que té a veure amb la seva magnitud.

Així, la Generalitat és la que més grau de compliment té amb un 84,6%, seguit dels ajuntaments de poblacions de més de 50.000 habitants amb un 34,8%, mentre que els ajuntaments de menys de 50.000 habitants tenen un compliment generalitzat "molt limitat o pràcticament inexistent".

A més, ha afirmat que un total de 787 ajuntaments "incompleixen de manera molt greu o de manera àmplia" les seves obligacions establertes en la llei.

SANT CUGAT I VILASSAR DE MAR

En el seu informe, Ribó veu "inacceptable" que el 35% de les sol·licituds d'informació --que el síndic ha fet a través del mètode del 'ciutadà ocult'-- no rebin resposta per part de l'administració.

Ha estat especialment crític amb els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Vilassar de Mar (Barcelona) perquè fa quatre anys que no responen a les seves sol·licituds d'informació.

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista