Publicat 30/07/2019 16:58CET

El síndic critica que les "mancances" en transparncia es mantenen respecte als darrers anys

Al centre, el síndic de Greuges, Rafael Ribó.
EUROPA PRESS

787 ajuntaments incompleixen "de manera molt greu" les seves obligacions en aquesta qüestió

BARCELONA, 30 jul. (EUROPA PRESS) -

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha criticat aquest dimarts que les "mancances" en matria de transparncia per part de l'administració es mantenen quatre anys després de l'aprovació de la llei de transparncia.

Ho ha dit en declaracions als mitjans després de presentar l''Informe anual sobre transparncia, accés a la informació pública i bon govern' del 2018 al president del Parlament, Roger Torrent.

Aquest és el quart informe que elabora el síndic des de l'aprovació de la llei de transparncia el 2014 i recrimina que "no s'observen canvis substancials" respecte a l'informe de l'any anterior.

En aquest informe ja va alertar que hi ha una "ralentització o estancament" en l'aplicació de les obligacions que la llei de transparncia estableix per a les administracions i en aquest últim informe es torna a constatar aquesta tendncia.

Ribó ha concretat que aquestes mancances persisteixen en les obligacions de publicitat activa i de l'exercici del dret d'accés a la informació pública, perqu creu que aquest dret és molt desconegut encara per part de la ciutadania. "S'estan fent molts esforos, per encara una part important de la població no sap que té dret a accés lliure a la informació".

També ha apuntat que hi ha diferncies en el compliment de l'obligació de publicar en els portals de transparncia per part de les diferents administracions i que té a veure amb la seva magnitud.

Així, la Generalitat és la que més grau de compliment té amb un 84,6%, seguit dels ajuntaments de poblacions de més de 50.000 habitants amb un 34,8%, mentre que els ajuntaments de menys de 50.000 habitants tenen un compliment generalitzat "molt limitat o prcticament inexistent".

A més, ha afirmat que un total de 787 ajuntaments "incompleixen de manera molt greu o de manera mplia" les seves obligacions establertes en la llei.

SANT CUGAT I VILASSAR DE MAR

En el seu informe, Ribó veu "inacceptable" que el 35% de les sollicituds d'informació --que el síndic ha fet a través del mtode del 'ciutad ocult'-- no rebin resposta per part de l'administració.

Ha estat especialment crític amb els ajuntaments de Sant Cugat del Valls i Vilassar de Mar (Barcelona) perqu fa quatre anys que no responen a les seves sollicituds d'informació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés