Publicat 19/03/2015 12:27

El Síndic de Comptes demana no fiscalitzar certes entitats que ja són auditades per altres

Jaume Amat (Sindicatura de Cuentas de Catalunya)
EUROPA PRESS

Són una trentena d'entitats amb un pressupost superior als 150 milions

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

El Síndic major de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, Jaume Amat, ha demanat modificar la llei catalana de finances públiques per "optimitzar els recursos" del seu ens en fiscalitzar la gestió pública, i això passaria per deixar de fiscalitzar certes entitats que ja són auditades per altres.

En una intervenció aquest dijous davant del ple del Parlament, ha esgrimit que la Sindicatura dedica "més de la meitat" dels seus recursos a fiscalitzar una trentena d'entitats incloses en els comptes de la Generalitat el pressupost de les quals supera els 150 milions d'euros, quan són entitats controlades anualment per auditores privades i, en molts casos, per la Intervenció General de la Generalitat.

Així, hi ha una duplicitat i fins i tot triplicitat evitable: "Aquestes mesures permetrien augmentar el rendiment dels recursos destinats a la fiscalització de la gestió pública".

Entre aquestes entitats hi ha empreses públiques com Infraestructuras.cat --antiga Gisa--, Institut Català de Finances (ICF), Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat), i també els hospitals i les universitats amb un volum pressupostari més alt.

COMPTE GENERAL 2012

Amat, que ha presentat al Parlament l'informe anual sobre el Compte General de la Generalitat 2012, també ha demanat regular "la presentació d'un compte consolidat de tot el sector públic de Catalunya".

Ha reclamat a més actualitzar el pla de comptabilitat pública de la Generalitat, ja que l'actual es va aprovar el 1996 i no va ser revisat: "Continua pendent, l'adaptació".

La Sindicatura sosté que el Compte General 2012 s'ha presentat "d'acord amb els principis i normes comptables i pressupostàries" i l'activitat financera s'ajusta al principi de legalitat, però tot i així formula 37 observacions generals perquè la Generalitat les tingui en compte.

El Síndic ha destacat que part de les observacions són "semblants o iguals" a les d'informes anteriors, el que significa que no s'han corregit i que no s'han aplicat les recomanacions que l'ens va fer en exercicis anteriors.

"DELICADA SITUACIÓ"

L'informe destaca "la delicada situació financera de la Generalitat a 31 de desembre del 2012" a partir d'aquests paràmetres: la necessitat de finançament; el romanent de tresoreria i els fons propis negatius; l'elevat deute financer, i la càrrega que provoquen els compromisos de despesa amb càrrec a exercicis futurs.

L'informe del Compte General constata que la Generalitat va veure com el deute viu consolidat creixia dels 35.543 milions d'euros (2011) als 42.311; el deute a llarg termini va passar de 24.972 a 35.864; i l'endeutament a curt termini va baixar de 10.571 a 6.447.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés