Actualitzat 30/04/2010 17:49

La seu de Finques Corral, sense activitat aparent

BARCELONA 30 abr. (EUROPA PRESS) -

La seu de Finques Corral, empresa de Josep Xicola, continua avui amb la persiana baixada i amb aparença d'estar inactiva, sense rètol exterior i amb escàs mobiliari interior, segons ha constatat Europa Press.

Els comerciants de la zona han explicat a Europa Press que fa més d'un any que el local, situat a l'avinguda de Madrid de Barcelona, va retirar el rètol, i que des de fa mesos "vénen uns dies i altres no, i no tenen un horari fix".

Ahir va ser un dels dies que l'oficina va obrir. Avui, des de la persiana exterior es podia veure un rètol de vidre de Finques Corral recolzat a terra, algunes plantes de decoració, un penjador nu excepte per un paraigua, un gerro buit i un caixetí telefònic que emetia llums intermitents.

Els comerciants també han explicat que fa uns quatre mesos hi va haver "neteja a fons" a l'establiment, "com si fossin a canviar de negoci", i que el carter va portar diverses cartes a aquesta direcció relacionades amb un despatx d'advocats.

Xicola, detingut avui per presumptes delictes d'estafa, associació il·lícita i insolvència punible, va comprar Finques Corral a l'estiu del 2008 per un preu simbòlic amb l'objectiu, segons ell, de salvar-la de la fallida, però finalment, la companyia va quedar gairebé desmantellada i ell desaparegut.

A començament del 2008, Finques Corral donava feina a 385 persones, però a finals d'agost d'aquest any, treballaven unes 200, després de baixes voluntàries, excedències i baixes mèdiques.

Un any més tard, a l'estiu del 2009, Xicola estava desaparegut, Finques Corral era un record i la seva seu operativa s'havia traslladat a l'avinguda de Madrid, al local sense rètol.

Mentrestant, a l'abandonada seu social de Rambla Catalunya --que havien ocupat de lloguer-- se succeïen les devolucions d'enviaments de denúncies de tot Espanya per l'impagament de salaris i lloguers, deutes que s'havien iniciat quan el propietari era encara Calixto Corral.

Xicola, que ha sortit avui emmanillat de casa seva després d'un registre policial en què s'han emportat diverses borses amb documentació i altres materials, gestionava la seva activitat empresarial a través del grup Emcorr, amb unes 140 societats i especialitzat a comprar empreses amb deutes o en situació de crisi.

El març del 2009, la plantilla del fabricant d'envasos de plàstic Natur Park, situat a Río Tinto (Huelva), es va manifestar a Barcelona per exigir a Xicola --propietari de la companyia andalusa des de feia cinc mesos-- el pagament dels salaris de tres mesos dels seus 58 treballadors.

Segons va explicar llavors a Europa Press el responsable de la federació química de CCOO a Andalusia, Juan Antonio Florido, Xicola "va comprar l'empresa per un euro i es va dedicar a descapitalitzar-la de clients i comandes", de manera que el comitè li va exigir a una reunió no només el pagament dels sous, sinó també la seva sortida de l'empresa per deixar pas a "un empresari seriós i digne". Aquella setmana, la fàbrica s'havia quedat sense electricitat per impagament de factures.