Actualitzat 09/12/2023 14:41

Setze empreses espanyoles figuren en el nou Dow Jones de Sostenibilitat

Archivo - Un panell de l'Ibex 35, al Palau de la Borsa, a Madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -

Setze empreses cotitzades de la borsa espanyola estaran presents en el nou Dow Jones Sustainability World Index (DJSI, per les seves sigles en anglès), elaborat per l'agencia S&P Global, el mateix nombre que en la revisió del 2022, però amb noves incorporacions.

En concret, repeteixen a l'índex BBVA, Banc Santander, Bankinter, Caixabank, Inditex, Amadeus, Ferrovial, Grifols, Indra, Acciona, Enagás, Endesa, Iberdrola i Redeia.

El gestor aeroportuari Aena i la socimi Merlin Properties s'estrenen en l'índex mundial, l'última revisió del qual es va dur a terme aquest 8 de desembre i els canvis del qual es faran efectius el 18 de desembre.

Iberdrola ha estat inclosa per vint-i-quatrè any consecutiu en l'índex mundial, Endesa fa 23 anys que hi apareix i Ferrovial, 22 anys.

Els Dow Jones Sustainability Index (DJSI), desenvolupats conjuntament per S&P Dow Jones Index i RobecoSAM, són índexs d'avaluació de l'acompliment corporatiu en matèria mediambiental, social i de govern corporatiu (ASG) que serveixen de referència per a les inversions sostenibles i que s'han convertit en un estàndard per al mercat.

SECTOR BANCARI

En el sector bancari, BBVA, per quart any consecutiu, ha obtingut la millor puntuació en la categoria de bancs a la regió d'Europa i la segona millor nota a nivell global en l'últim Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

En concret, BBVA ha aconseguit la màxima puntuació (100 punts) en diverses àrees com transparència i 'reporting'; estratègia fiscal; drets humans i relació amb el client.

El director de l'àrea de sostenibilitat i CIB del banc, Javier Rodríguez Soler, ha adduït que "en aquest camí cap a una transició verda i justa tenim un paper fonamental com a intermediaris; no en som els protagonistes, però el nostre rol és decisiu per acompanyar tota l'economia cap a la descarbonització".

Per la seva banda, Caixabank ha estat inclòs per dotzè any consecutiu entre els bancs més ben valorats del món en matèria de sostenibilitat i se situa com la tretzena entitat financera més destacada en sostenibilitat en el món amb 82 punts.

L'entitat ha posat el focus en el fet que ha obtingut la màxima puntuació (100 punts) en les àrees de transparència i reporting, ètica en els negocis, tractament de la informació i ciberseguretat, i desenvolupament del capital humà.

Per la seva banda, Bankinter ha revalidat per sisè any la seva presència en l'indicador i ha incidit en què ha obtingut la màxima puntuació en les àrees de transparència i reporting, gestió de la relació amb els clients i privadesa.

El president de Bankinter i el del comitè de sostenibilitat de l'entitat, Pedro Guerrero, han assenyalat que "Bankinter manté el seu ferm compromís de contribuir a la transició de l'economia cap a un model més sostenible" i ha afegit que "continuar cotitzant en el Dow Jones Sustainability Index mundial suposa un reforç i un reconeixement a la tasca de tots els treballadors del banc".

SECTOR ENERGÈTIC

Per la seva banda, Iberdrola ha tornat a estar inclosa en l'índex, la qual cosa la converteix en l'única utility europea que ha estat present en el selectiu durant totes 24 edicions. "Amb la selecció s'evidencia el ferm compromís del grup amb els més alts estàndards mediambientals, socials i de govern corporatiu, ja que, d'un univers inicial d'unes 10.000 empreses, només un 10% de les cotitzades amb millors puntuacions de sostenibilitat són seleccionades", ha destacat l'elèctrica.

Per la seva banda, Endesa (que pertany al grup Enel) ha estat confirmada per vint-i-tresè any en l'índex com una de les vuit 'utilites' elèctriques amb més bon rendiment en sostenibilitat.

Enagás acumula setze aparicions en l'índex després d'aquesta última revisió, en la qual ha obtingut 85 punts, amb especial predicament en els aspectes de política i sistemes de gestió ambiental, gestió de residus i gestió de la innovació.

Així mateix, la companyia del sector energètic ha destacat en els àmbits de biodiversitat, materialitat, ètica empresarial, ciberseguretat i gestió de grups d'interès.

Ferrovial, que apareix en el llistat d'S&P com a companyia neerlandesa després d'haver-hi traslladat la seva seu social (tot i que continua cotitzant en l'espanyol Ibex 35), ha remarcat els seus 22 anys en l'índex assenyalant que, en la present edició, només hi ha tres companyies del seu mateix sector.

Aquest any, més de 13.000 empreses cotitzades han estat convidades a participar en l'anàlisi realitzada per S&P Global CSA. Per fer-ho, responen a un extens qüestionari compost per gairebé un centenar de preguntes en matèria ASG (Ambiental, Social i de Governança) i recull dades públiques i no públiques de les participants. Tan sols el 10% d'empreses de cada sector amb més bona nota en aquesta anàlisi són triades per formar part del Dow Jones Sustainability Index.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés