Set de cada deu espanyols creuen que la seva empresa no concilia, segons un estudi del IESE

Mireia Las Heras, durant la presentació de l'informe sobre conciliació laboral
Europa Press
Publicat 14/6/2018 12:14:08CET

Representants empresarials reclamen adaptar l'entorn professional a la família

BARCELONA, 14 Jun. (EUROPA PRESS) -

Set de cada deu espanyols creuen que el seu treball dificulta la conciliació laboral, segons l'estudi Ifrei de Responsabilitat Familiar Corporativa, coordinat i dirigit per la professora del Iese Mireia Las Heras, i presentat aquest dijous a la seu de l'institut.

Las Heras ha exposat les conclusions de l'informe en el marc d'una jornada organitzada pel Centre Internacional d'investigació Work and Family (ICWF) de l'institut i l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc), i ha basat en el seu estudi en una mostra de 1.000 respostes nacionals, que ha comparat amb altres 45.000 de 25 països de tot el món.

Las Heras ha analitzat la Responsabilitat Familiar Corporativa (Rfc) i el seu impacte en les persones, en la societat i en l'empresa, i per a això ha segmentat els llocs de treball en quatre entorns laborals: enriquidor, favorable, desfavorable i contaminant.

A Espanya, el 45% dels treballadors declara treballar en un entorn desfavorable, el 28% qualifica el seu entorn de contaminant, el 20% considera el seu entorn com a favorable i només un 7% el qualifica d'enriquidor, uns resultats més negatius que la mitjana mundial, recull l'estudi.

INSATISFACCIÓ GENERALITZADA

Respecte a les polítiques formals, el més destacat pels treballadors és la flexibilitat horària, el treball a temps parcial i el teletreball, mentre que el treball compartit i la compressió del treball en pocs dies de la setmana són les mesures menys comunes.

En aquesta mateixa línia, abandonar el lloc de treball per emergència familiar és una de les pràctiques més permeses, mentre que l'existència de guarderies en els llocs de treball, el subsidi per a nens, les prestacions a la conciliació i l'assessorament figuren com les assignatures pendents.

Quant al suport del líder, considerat decisiu per a la conciliació real dels empleats al seu càrrec, el nivell de satisfacció pel suport emocional i instrumental rebut és més alt quan hi ha una dona al comandament, revela l'estudi.

Respecte a l'adopció de les mesures conciliadores, com és el cas de les excedències, entre un 40% i un 50% dels espanyols pensa que fer ús d'elles per cuidar els seus fills pot ser mal vist pels seus companys, i un 70% creu que pot ser negatiu o és negatiu per a la seva trajectòria professional.

En conclusió, Las Heras ha alertat que aquesta situació laboral reverteix en una insatisfacció generalitzada i menys compromís amb el treball, així com un augment de la ineficiència laboral i una propensió més gran a abandonar l'empresa i més exposició als conflictes familiars.

ELS CAPS, D'EXEMPLE

En una taula rodona sobre la relació entre empresa i treball, el director de Recursos Humans d'Otsuka Pharmaceutical a Espanya, Óscar Alcoberro, ha defensat la conciliació laboral i ha convidat a no considerar el treball com un lloc ni a controlar l'horari, encara que ha ressaltat que més enllà d'aquests canvis el més important és l'actitud dels líders.

El president del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet, ha explicat les mesures adoptades pel consorci amb l'objectiu de contribuir a la conciliació laboral i ha augurat un canvi social per l'arribada de l'economia 4.0: "El secret no és generar talent únicament tecnològic, sinó humà", ha conclós.

En aquest sentit, el president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, ha assenyalat la importància del component humà de les persones més enllà de les seves competències professionals per així potenciar "el treball en equip i la cultura col·lectiva".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.