Publicat 19/03/2019 11:51

ServidorsCAT registra 319 accions durant el 155 que "van malmetre" l'acció de govern

Foto 155
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

El grup de funcionaris catalans ServidorsCAT ha presentat aquest dimarts en la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució un informe que recull 319 accions del Govern central durant els mesos d'intervenció de l'autogovern catal que "van malmetre" l'acció de govern.

"No sé si hi va haver una voluntat de suplantació i de dany, per objectivament la transformació de les accions acabaven espatllant les accions que s'estaven duent a terme" per part del Govern destitut, ha explicat la presidenta de la plataforma, Yolanda Hernández, en la seva compareixena en la comissió.

Ha posat com a exemple que en l'Administració de Justícia "sempre s'ha treballat amb l'ús del catal i aix es va paralitzar durant el 155", i ha advertit que a més va haver-hi una duplicitat burocrtica, perqu es demanava la traducció d'expedients de la Generalitat al castell per enviar-los a Madrid.

L'advocada i presidenta de ServidorsCAT ha assegurat que entre els funcionaris de la Generalitat "hi havia por a no saber qu passaria l'endem i a qu passaria si se significaven" amb el projecte del Govern destitut.

La web de ServidorsCAT es va crear a l'octubre del 2017 amb "voluntat de treballar i recollir totes les accions i intervencions" que pogués haver-hi en els següents mesos, durant l'aplicació del 155, i Hernández afirma que per fer el seu informe van haver de basar-se en les fonts obertes, ats que l'Administració amb prou feines els donava resposta, més enll del Ministeri d'Exteriors i Educació, que subratlla que van contestar en molt pocs casos.

El document comptabilitza les "persones, detingudes, a l'exili, afectades, destitudes i afectades i no seleccionades, perqu hi va haver molts processos de selecció a places públiques que no es van produir".

"DANYS INSTITUCIONALS"

La lletrada ha parlat de "danys institucionals provocats per la indefensió jurídica" que atribueix en la impossibilitat de presentar recursos per part de la Generalitat, com va passar amb una part de les obres de Sixena després d'una decisió en contra que es quedessin a Lleida que no va tenir recurs del Govern, perqu en aquell moment estava dirigit des del Govern central.

Hernández ha explicat que tampoc no es va presentar un recurs contra la supressió i dissolució del Consell de la Diplomcia Pública de Catalunya (Diplocat), que va provocar l'acomiadament dels seus treballadors.

Ha destacat que des de l'Administració central es van fer 12 nomenaments de crrecs i ha afegit: "Desconeixem perqu es van nomenar, per aquests nomenaments existeixen".

El document també recull l'afectació econmica i inclou "71 milions d'euros que es van paralitzar destinats al consorci d'educació; retards en els pagaments; 1,3 milions d'euros de prdues pel tancament de delegacions del Govern i afectacions de paralització d'actes --especialment culturals--".

Ha relatat que també es van produir afectacions en les subvencions a la comunitat catalana en l'exterior: "Només faltava la signatura del conseller per el Govern no ho va signar perqu considerava que es promocionava Catalunya a l'exterior, en promocionar Sant Jordi i altres qüestions culturals".

En la comissió ha acudit en representació d'ERC el diputat Jordi Orobitg que ha plantejat que el 155 es va extralimitar en "tot all que es podria entendre que l'article s'ajusta a llei".

La diputada de JxCat Gemma Geis ha criticat que Cs, el PSC i el PP no estiguin en la compareixena d'aquesta representant d'una part del funcionariat catal quan aquests partits "són els que van aplicar el 155".

"Quan obres la porta a la illegalitat i a fer danys als ciutadans hi ha unes conseqüncies i unes responsabilitats polítiques que no assumeixen perqu, no sé si baixarien el cap davant dels representants dels funcionaris, o potser no, perqu el tornarien a aplicar", ha criticat.

Els comuns i la CUP no han assistit en la sessió de la comissió d'investigació parlamentria per qüestions d'agenda, han explicat els dos partits a Europa Press.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés