Publicat 15/10/2019 17:07:20 +02:00CET

Serveis Penitenciaris té potestat per donar tot tipus de permisos i el TS només pot opinar sobre un tercer grau

Lledoners
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

Els Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya tenen la potestat per donar tota mena de permisos un cop que els líders del procés compleixin una quarta part de la condemna i la Sala Penal del Tribunal Suprem, que els ha sentenciat per delictes de sedició i malversació, no pot intervenir tret que existeixi un recurs d'apel·lació referent a la classificació en tercer grau, han informat a Europa Press fonts jurídiques i penitenciàries.

El Tribunal Suprem només es pot pronunciar sobre la situació penitenciària dels líders del procés condemnats a entre 9 i 13 anys de presó si la Fiscalia li eleva un recurs d'apel·lació sobre la classificació de grau dels interns -sigui en primer, segon o tercer grau- que, prèviament, hagi validat mitjançant un acte un jutge de Catalunya.

D'aquesta manera, les decisions sobre permisos o sortides que adoptin els Serveis Penitenciaris de la Generalitat i que siguin recorreguts s'esgotaran davant el jutge de Vigilància Penitenciària de les tres presons on es troben els nou condemnats i, posteriorment, en les seves respectives Audiències Provincials. El Suprem ha rebutjat incloure en la sentència la petició de la Fiscalia per aplicar l'article 36.2 del Codi Penal, que exigeix que el tercer grau no es concedeixi fins que l'intern compleixi la meitat de la condemna.

Les Juntes de Tractament i de l'Administració Catalana s'encarreguen de concedir els primers permisos quan s'hagi complert una quarta part de la condemna, de manera que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart poden sol·licitar-lo el proper mes de gener i Oriol Junqueras el gener de 2021.

En paral·lel als permisos, aquests òrgans dependents de la Generalitat s'han de pronunciar sobre la classificació de grau dels líders del procés, tenint un límit temporal de dos mesos des del moment que la sentència sigui notificada als centres penitenciaris -després es torna a estudiar de manera automàtica la classificació cada sis mesos com a màxim-.