Publicat 17/10/2017 16:42

El Senat es planteja un Ple extraordinari a finals de la setmana vinent per autoritzar el 155 al Govern central

Reunió de la Mesa del Senat de 4 d'agost
Europa Press

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El Senat es planteja haver de celebrar un Ple extraordinari a finals de la setmana vinent, dijous o divendres, en el qual s'aprovi el permís al Govern espanyol perquè apliqui l'article 155 de la Constitució a Catalunya, en una sessió en la qual es compta amb que el propi president, Mariano Rajoy, expliqui als senadors les mesures que els planteja.

Fonts parlamentàries han explicat aquest dimarts que tot el calendari depèn de què passi el dijous, de la resposta que doni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al segon requeriment de l'Executiu perquè torni a la legalitat constitucional.

Si no rectifica, Rajoy reunirà el Consell de Ministres per aprovar les mesures que consideri oportunes, reunió que podria tenir lloc el dijous, en convocatòria extraordinària, o el divendres en l'habitual Consell setmanal. En qualsevol cas, el que surti d'allà haurà de ser enviat al president del Senat, Pío García-Escudero, juntament amb els requeriments i les respostes de Puigdemont.

El vicepresident primer de la Cambra alta, Pedro Sanz, ha assegurat avui que la Mesa està sobre avís per reunir-se aquest mateix dijous o divendres i amb la documentació que li enviï el Govern central, haurà de decidir com es tramita l'assumpte. Es preveu que estigui conclòs tot el procés entre el dijous i el divendres de la setmana que ve, en un Ple extraordinari que aprovi definitivament un dictamen.

Fonts parlamentàries apunten que la tramitació no serà precipitada, en dos dies, i que es deixarà que entre el dimarts i el dimecres es desenvolupi el Ple ordinari previst al Senat per a la setmana vinent, encara que insisteixen que tot és possible segons es desenvolupin els esdeveniments i segons la urgència que reclami el Govern espanyol.

Precisament dimarts Rajoy compareix en la sessió de control al Govern central per respondre les preguntes del PSOE, d'Units Podem i del Grup Mixt.

DUES COMISSIONS POSSIBLES

Les vies per tramitar en el Senat les mesures que plantegi l'Executiu en són dues i ambdues estan de moment obertes. Serà la Mesa del Senat la que prendrà la decisió de triar quan li arribi la sol·licitud del Consell de Ministres, que anirà acompanyada amb seguretat d'una petició que es tramiti amb urgència.

D'acord amb el Reglament del Senat, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució pot recaure en la Comissió General de Comunitats Autònomes o en una comissió creada a aquest efecte entre d'altres, si s'entén que l'assumpte afecta a més d'una. Per exemple, cabria que estigués composta pels vocals de la citada Comissió General, i també de la Comissió Constitucional i de la d'Interior, si les mesures afecten a aquest terreny.

La diferència entre l'una i l'altra és que a la Comissió General poden acudir representants de totes les autonomies i també el propi Govern espanyol per exposar el seu punt de vista sobre l'assumpte. D'aquesta forma es perllongarien els debats. L'altra comissió seria ordinària: es reuniria una ponència, es debatria després en comissió exclusivament entre els grups parlamentaris i es portaria un dictamen al Ple.

El que es farà en qualsevol cas, perquè ho ordena el Reglament, és requerir de nou a Carles Puigdemont que presenti les al·legacions que vegi oportunes i que fins i tot nomeni un representant que acudeixi al Senat a defensar la seva posició.

DE DILLUNS A DIVENDRES

Tota aquesta primera part de la feina en comissió es podria celebrar entre el dilluns i el dimarts i que la comissió doni un parell de dies de termini a la Generalitat per respondre. Entre dimarts a la tarda i dimecres, el Senat celebraria el seu Ple ordinari i reprendria a continuació la fiena en comissió, entre dimecres a la tarda i dijous.

Segons aquest calendari, el mateix dijous o el divendres tindria lloc el Ple en el qual s'aprovarien definitivament les mesures i al qual podria acudir el president del Govern central.

Fonts parlamentàries apunten la possibilitat que al llarg d'aquests dies Puigdemont dissolgui el Parlament de Catalunya i convoqui eleccions. Si ho fa dimarts que ve 24, la cita amb les urnes seria el 17 de desembre. Aquesta opció podria fer que l'aplicació del 155 tingués una durada determinada, encara que són dades que decidirà el Govern central segons les mesures que plantegi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés