Publicat 17/3/2019 13:05:58 +01:00CET

S'eleven a 43 els investigats pel procés en el jutjat 13: alts càrrecs, empresaris i fins a la interventora

mnium y ANC exigen a Sánchez que la Abogacía del Estado retire los cargos contr
RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

MADRID, 17 mar� (EUROPA PRESS) -

El nombre d'investigats en el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que investiga l'organització de l'1-O i la creació d'estructures d'Estat per a la futura República a Catalunya, ha anat creixent i se situa ja en 43, entre els quals estan alts crrecs del Govern, segons nivells de l'Administració catalana, empresaris i fins a la interventora de la Generalitat, segons les dades recollides per Europa Press que consten en el sumari.

La investigació es va obrir arran de les denúncies presentades per Vox contra el jutge i exsenador d'ERC Santiago Vidal per les seves afirmacions en diverses conferncies sobre presumptes illegalitats que estaria cometent la Generalitat per crear estructures d'Estat, mitjanant actuacions secretes fora del marc legal.

Vidal, que en aquell moment --gener de 2017-- ja havia estat susps pel CGPJ per participar en la redacció de la Constitució de la futura República, va apuntar el desviament de fons públics, alludint una partida de 400 milions per a aquestes estructures d'Estat i fins i tot va afirmar que la Generalitat disposava de les dades fiscals dels residents a Catalunya.

Després de les investigacions inicials, les primeres detencions ordenades pel jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, van ser practicades per la Gurdia Civil en el marc de l'operació Anubis, el dia 20 de setembre, i van ser un total de 14, juntament amb els escorcolls de les conselleries de vicepresidncia, Economia, Governació, Relacions Institucionals, Treball i Afers Socials i Accció Exterior, així com la Fundació puntCat, l'empresa T-Systems i l'Institut d'Estudis d'Autogovern.

Els 14 detinguts en aquell moment van ser: Josep Maria Jové, secretari general de la Vicepresidncia -el cas del qual ha passat al TSJ de Catalunya-; Josep Lluís Salvadó, secretari d'Hisenda; David Franco, cap de desenvolupament del CTTI adscrit al Departament de Treball; David Palanques, responsable de projectes del CTTI destacat en el Departament de Treball; Josué Sallent Rivas, director d'estratgia del CTTI; Xavier Puig Farré, responsable de l'rea de TIC del Departament de Relacions Institucionals; Joan Manel Gómez Sanz, cap d'rea del Consorci Administració Oberta de Catalunya i Francesc Sutrias, director del departament de Patrimoni.

Al costat d'ells, els agents de l'Institut armat van detenir també Joan Ignasi Sánchez, cap de gabinet de la Consellera de Governació; Natalia Garriga, directora de serveis de la Vicepresidncia; Josep Masoliver, director de la Fundació puntCat i Mercedes Martínez Martos, tcnica del departament de Vicepresidncia.

Aquest dia van resultar detinguts, a més, dos responsables d'empreses privades: Rosa María Rodríguez Curto, directora de serveis de l'empresa T-Systems i Pau Furriol Fornells, empresari i propietari de la nau industrial en la qual es van trobar gairebé 10 milions de paperetes de votació. A més, la Gurdia Civil va realitzar escorcolls en els domicilis de Carles Viver Pi Sunyer i de Santiago Vidal. Aquests dos últims, també imputats en el sumari.

LA DIRECTORA DE PROTECCIÓ DE DADES, ENTRE ELS ÚLTIMS INVESTIGATS

Després d'aquestes primeres detencions i imputacions, la nmina dels investigats en aquest jutjat ha anat creixent a mesura que anava avanant la investigació. Entre els últims a engrossir aquesta llista estan la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Nuria Llorach Boladeras; el periodista Saúl Gordillo, director de Catalunya Rdio; Vicent Sanchís Llacer, director de TV3 i la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria ngels Barbar Fontdevila.

Entre els imputats apareix fins i tot la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, qui ja havia estat advertida de possibles responsabilitats pel Ministeri d'Hisenda quan, el setembre de 2017, va comunicar que no informaria més el departament que llavors dirigia Cristóbal Montoro, de les despeses de la Generalitat, després de les ordres donades pel vicepresident Oriol Junqueras.

Finalment Rosa Vidal va remetre la informació i va haver de respondre nombrosos requeriments del Secretari d'Estat d'Hisenda, després de diverses queixes de la Gurdia Civil, que considerava que posava obstacles a facilitar les dades que li demanaven. Finalment, el juliol de 2018, el jutge la va imputar en la causa.

A més dels tres crrecs intermedis del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) --adscrit a Presidncia-- detinguts el 20 de setembre, el jutjat 13 ha incls com investigats uns altres 3 crrecs i treballadors. Es tracta del director del Centre, Juan Martín Angulo Arrese; el director de l'rea TIC, Luis Domingo Anaya Torres; el director corporatiu, Valentín Arroyo Peña; el cap de Riscos adscrit a l'Administració Oberta de Catalunya, Joan Manel Gómez Sanz.

A ells se sumen els treballadors del CTTI José María Sevilla Reig i Antonio Jesús Vargas Castillo. Segons els informes de la Gurdia Civil, alguns d'ells van participar en la creació de la pgina de voluntaris per l'1-O. De fet, els investigadors van esbrinar que van treballar sense ordre per escrit i la reclamaven per estar coberts.

VUIT EMPRESARIS INVESTIGATS O CRRECS D'EMPRESES

També estan sent investigats pel jutjat número 13 de Barcelona un total de vuit empresaris o treballadors d'empreses que presumptament van participar en l'organització de l'1-O.

A més dels detinguts el 20 de setembre de 2017 --Rosa María Rodríguez Curto i Pau Furriol Fornells--, el jutjat ha incls en la seva llista d'investigats Pablo Raventós, director general d'Unipost i a Felipe Andanuche Serra, ex-cap d'operacions d'Unipost.

També estan imputats Sergi Aymerich Román, gerent de Global Solutions i Global Factory Print; José Oriol González Martínez, CEO i propietari de Buzoneo Directo --on es van trobar 1,3 milions de díptics i fullets cridant el vot--; Ricardo Martí Ramón i Sergio Bellido Andújar, conseller delegat de Novoprint.

Tres d'aquests empresaris van declarar en el seu moment al jutge Ramírez Sunyer que no havien cobrat els treballs que van realitzar. Tampoc ho ha fet Unipost, que segons la Gurdia Civil va acumular gairebé un milió d'euros dividits en 5 factures. Va intentar cobrar una d'elles en dues ocasions i la Generelitat va rebutjar el pagament.

Aquesta tnica d'impagament s'ha seguit en nombrosos dels encrrecs i els creditors no ho han reclamat per altres vies, fins i tot han arribat a fer una factura negativa. De fet, la setmana passada, a la seva declaració en el judici que se segueix per aquests fets en el Tribunal Suprem, el director de l'agncia NothingAD Comunicació, Ferran Burriel, va assegurar que no va cobrar una factura de 80.440 euros per una campanya sobre l'escorcoll de catalans en l'exterior i que va realitzar una factura negativa.

A aquests investigats s'han anat sumant molts altres alts crrecs de la Generalitat. En la Conselleria d'Acció Exterior: Amadeu Alfataj, repesentant del Diplocat a Brusselles; Aleix Villatoro, secretari general; Daniel Gimeno Alcañíz, responsable de la Diplomcia Pública; Albert Royo, secretari general del Diplocat; Marta Garsaball, directora de serveis d'Exteriors i Xavier Puig Farré, director de l'rea TIC.

També estan inclosos: Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, dependent de vicepresidncia; Frederic Udina, director de l'Idescat; Montserrat Vidal Roca, cap de processos electorals; Josep Ginesta, secretari general de Treball; Mercedes Martínez Martos, responsable de Projectes Organitzatius i Territorials de vicepresidncia; Rosa María Rodríguez Curto, directora general de Servei i responsable de desenvolupaments informtics; Joaquín Nin, ex-secretari general de Presidncia; Antoni Molons, ex-secretari de Difusió; Jordi Cabafriga, cap de Gabinet de Presidncia i Jaume Clotet, director General de Comunicació de la Generalitat.