Actualitzat 22/10/2015 16:27

El sector sobiranista d'UDC es reuneix aquest dijous per decidir què fer a la consulta

Joan Rigol (pte.Pacte Nacional per al Dret a Decidir)
EUROPA PRESS

Defensaran el 'no' a la pregunta de la direcció i esperen imposar-se

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

Membres del sector sobiranista d'UDC es reuniran aquest dijous per decidir què fer a la consulta interna que ha convocat el partit per al 14 de juny sobre la seva posició davant del procés sobiranista, després de mostrar públicament la seva disconformitat amb la pregunta aprovada per la direcció.

Diverses fonts d'aquest sector han explicat a Europa Press que aquest dijous preveuen abordar el que ja han anat avançat des de primera hora d'aquest dimecres: que s'inclinen per demanar a la militància que voti 'no' a la pregunta presentada dimarts pel secretari general d'UDC, Ramon Espadaler.

El Comitè de Govern va acordar dimarts --dividit, amb 17 vots a favor, 9 en contra, una abstenció i una absència-- que la pregunta a la militància sigui: 'Voleu que UDC continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrat i d'acord amb els següents criteris?'.

Els sis criteris són: no limitar l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya; que totes les decisions es prenguin per majoria; que el procés es gestioni des del diàleg amb el Govern espanyol; que no hi hagi declaració unilateral ni procés constituent al marge de la llei; descartar escenaris fora de la UE, i garantir la cohesió social.

Els sobiranistes d'UDC --que van promoure un manifest que reclamava que la pregunta fos 'Vol que Unió es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la UE?'-- entenen que la pregunta aprovada no és "clara i nítida", i estudia com visualitzar el seu rebuig a la mateixa.

CONGRÉS EXTRAORDINARI

L'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ja han avançat aquest dimecres que votaran 'no', com preveu la resta del sector.

Un integrant d'aquest sector es mostra convençut que aconseguiran que s'imposi el 'no' en aquesta consulta, ja que "votar 'no' és votar 'sí' a un congrés extraordinari" democratacristià que impliqui un relleu en la direcció i un canvi en les polítiques del partit.

Aquest entén que, després que Espadaler digués que la direcció ha de donar "un pas enrere" si la militància no avala la seva proposta de full de ruta, això implica que serà imminent un congrés del partit i un relleu al capdavant de la formació.

Una altra dirigent assenyala que, si s'imposa el 'sí', el sector sobiranista no pensa abandonar el partit, ja que fins ara han pogut formar part sent independentistes i esperen que segueixi així.

ENCAIX AMB CDC

Un dels aspectes que haurà de dirimir-se en els pròxims mesos és com encaixa el resultat de la consulta amb la seva federació amb CDC, tot i que aquest dimecres el president de la Generalitat i líder convergent, Artur Mas, ha assegurat que el full de ruta sobiranista no contradiu tres dels requisits plantejats per UDC: diàleg, seguretat jurídica i permanència a la UE.

Mas ha sostingut que l'aposta pel diàleg l'ha practicat a cada moment; ha reivindicat que la seguretat jurídica es plasma en el fet que es convoquen eleccions perquè és "l'únic instrument legal" per consultar als catalans, i ha defensat que ell vol seguir pertanyent a la UE, a la zona euro, a l'espai Schengen i a l'OTAN.

Aquestes paraules del president en les quals assegurava que els principis que defensa UDC ell ja els practica i no contradiuen el full de ruta sobiranista han estat ben acollides per la direcció d'UDC, que confia a aconseguir que el 'sí' s'imposi el 14 de juny.

Tot i que Mas ha insistit que és un preacord i per tant pot modificar-se per acollir més suports, el full de ruta preveu que, si a les eleccions s'imposen les forces independentistes, es proclami en 18 mesos un Estat o República Catalana.

Tot i que s'obre a negociar amb el Govern espanyol durant aquest termini i a escoltar les propostes que aquest pugui fer, el document també preveu que el procés no se supediti a possibles impugnacions, un escenari que topa amb la petició d'UDC que existeixi seguretat jurídica i no s'obri un procés constituent al marge de la llei.

CAMPANYA EN MARXA

En ple debat intern, UDC ja ha iniciat aquest dimecres a la seva web i a les xarxes socials una campanya de participació en la seva consulta, amb els lemes 'En Unió el dret a decidir comença a casa' i 'En Unió decidim tots".

En els pròxims dies estan previstes reunions de la militància pel territori --per exemple a Sant Cugat del Vallès i a Mataró-- per debatre la consulta, i el líder d'UDC, Josep Antoni Duran, ja ha dit en el seu compte de Twitter: "Des d'aquest matí no paro de parlar militant a militant per demanar el 'sí'".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés