Publicat 21/05/2020 11:08CET

El sector serveis registra una caiguda del 18,7% de la facturacó al mar

Evolució de la facturació del sector serveis a Espanya fins el mar del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

El sector serveis va registrar un descens de la facturació del 18,7% al mar, la caiguda més important des del maig del 2009, a causa de la crisi sanitria que va provocar la declaració de l'estat d'alarma i el tancament de moltes activitats dins el sector.

Amb aquest descens, els serveis posen fi a 78 mesos de mesos d'ascensos interanuals, segons les dades provisionals que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per sectors, les reculades més destacades les van patir l'hostaleria, que va enfonsar la facturació un 57,7% al mar, i la venda i reparació de vehicles a motor, en qu les vendes van caure un 47,3%.

Amb els efectes estacionals i de calendari corregits, la facturació dels serveis es va enfonsar un 19,8% interanual al mar, la pitjor caiguda de la srie histrica, que comena l'any 2000.

Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis va retrocedir durant el tercer mes de l'any un 1,6% en taxa interanual, i va posar fi a 71 mesos consecutius d'avanos interanuals.

L'INE subratlla que cal tenir en compte en aquestes dades que els qui s'han acollit a un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) durant l'estat d'alarma continuen formant part de l'empresa.

En termes mensuals (mar sobre febrer) i amb l'efecte de calendari i l'estacionalitat eliminat, la facturació del sector serveis es va enfonsar un 21,8%.

EL COMER FACTURA UN 17,6% MENYS

Al mar, les vendes del comer van retrocedir un 17,6% davant l'any passat, amb caigudes del 47,3% en les vendes i reparació de vehicles; del 15,4% en el comer minorista, i del 13,3% en el comer majorista.

Els altres serveis van retallar la facturació un 20,8% durant el tercer mes de l'any, en qu destaquen l'hostaleria (-57,7%) i les activitats administratives i serveis auxiliars (-22,9%).

Els segueixen el transport (-16,3%), les activitats professionals, científiques i tcniques (-10,4%) i informació i comunicacions (-9,9%).

Els pitjors descensos de vendes els van patir les agncies de viatges (-58,4%), els serveis de menjar i beguda (-58%), el transport per taxi (-57,2%), l'allotjament (-56,9%) i la venda de vehicles (-48,9%).

L'ocupació va registrar al mar una caiguda interanual de l'1,6%, que va ser molt més acusada en l'hostaleria (-7%) i en les activitats administratives i serveis auxiliars (-2%). Només en guanyen el comer majorista (+0,4%) i informació i comunicacions (+1%).

CAUEN LES VENDES A TOTES LES COMUNITATS

Durant el tercer mes de l'any, la taxa anual de la xifra de negocis del sector serveis va baixar a totes les comunitats autnomes: Balears (-30,3%), Canries (-29,4%) i Cantbria (-21,7%) van liderar les caigudes; mentre que Múrcia (-7,7%) i Extremadura (-8,8%) van patir els descensos més baixos.

Totes les comunitats van retallar l'ocupació del sector al mar en comparació amb el 2019. Les reculades més destacades les van experimentar les illes, amb caigudes del 4,8% a Balears i del 2,8% a Canries, i les més lleus Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana (-0,6% en tots dos casos).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés