Publicat 21/05/2020 11:08CET

El sector serveis registra una caiguda del 18,7% de la facturacó al març

Evolució de la facturació del sector serveis a Espanya fins el març del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

El sector serveis va registrar un descens de la facturació del 18,7% al març, la caiguda més important des del maig del 2009, a causa de la crisi sanitària que va provocar la declaració de l'estat d'alarma i el tancament de moltes activitats dins el sector.

Amb aquest descens, els serveis posen fi a 78 mesos de mesos d'ascensos interanuals, segons les dades provisionals que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per sectors, les reculades més destacades les van patir l'hostaleria, que va enfonsar la facturació un 57,7% al març, i la venda i reparació de vehicles a motor, en què les vendes van caure un 47,3%.

Amb els efectes estacionals i de calendari corregits, la facturació dels serveis es va enfonsar un 19,8% interanual al març, la pitjor caiguda de la sèrie històrica, que comença l'any 2000.

Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis va retrocedir durant el tercer mes de l'any un 1,6% en taxa interanual, i va posar fi a 71 mesos consecutius d'avanços interanuals.

L'INE subratlla que cal tenir en compte en aquestes dades que els qui s'han acollit a un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) durant l'estat d'alarma continuen formant part de l'empresa.

En termes mensuals (març sobre febrer) i amb l'efecte de calendari i l'estacionalitat eliminat, la facturació del sector serveis es va enfonsar un 21,8%.

EL COMERÇ FACTURA UN 17,6% MENYS

Al març, les vendes del comerç van retrocedir un 17,6% davant l'any passat, amb caigudes del 47,3% en les vendes i reparació de vehicles; del 15,4% en el comerç minorista, i del 13,3% en el comerç majorista.

Els altres serveis van retallar la facturació un 20,8% durant el tercer mes de l'any, en què destaquen l'hostaleria (-57,7%) i les activitats administratives i serveis auxiliars (-22,9%).

Els segueixen el transport (-16,3%), les activitats professionals, científiques i tècniques (-10,4%) i informació i comunicacions (-9,9%).

Els pitjors descensos de vendes els van patir les agències de viatges (-58,4%), els serveis de menjar i beguda (-58%), el transport per taxi (-57,2%), l'allotjament (-56,9%) i la venda de vehicles (-48,9%).

L'ocupació va registrar al març una caiguda interanual de l'1,6%, que va ser molt més acusada en l'hostaleria (-7%) i en les activitats administratives i serveis auxiliars (-2%). Només en guanyen el comerç majorista (+0,4%) i informació i comunicacions (+1%).

CAUEN LES VENDES A TOTES LES COMUNITATS

Durant el tercer mes de l'any, la taxa anual de la xifra de negocis del sector serveis va baixar a totes les comunitats autònomes: Balears (-30,3%), Canàries (-29,4%) i Cantàbria (-21,7%) van liderar les caigudes; mentre que Múrcia (-7,7%) i Extremadura (-8,8%) van patir els descensos més baixos.

Totes les comunitats van retallar l'ocupació del sector al març en comparació amb el 2019. Les reculades més destacades les van experimentar les illes, amb caigudes del 4,8% a Balears i del 2,8% a Canàries, i les més lleus Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana (-0,6% en tots dos casos).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés