Publicat 09/06/2020 19:24

El sector químic demana ajuda a les autoritats per evitar que es "criminalitzi" la indústria

El gerent de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (Aeqt), Juan Pedro Díaz, aquest dimarts durant una compareixena telemtica
PARLAMENT

Defensa que sofreix menys accidents i veu "injust" generalitzar després de l'accident d'Iqoxe

TARRAGONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El gerent de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (Aeqt), Juan Pedro Díaz, ha reclamat aquest dimarts ajuda a les administracions i autoritats per combatre els tpics sobre el sector que el situen com a "insegur" i evitar que es criminalitzi.

Ho ha dit aquest dimarts durant una sessió ordinria de la comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica del Parlament, en la qual també ha participat el secretari general-director de la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FedeQuim), Juan José Meca.

La cambra catalana va constituir al mar la comissió per estudiar la seguretat del sector químic després de l'explosió a la planta d'Iqoxe el 14 de gener que va provocar la mort de dos treballadors de la petroquímica i d'un veí del barri tarragoní de Torreforta.

"Creiem que és injust i absolutament freturós de rigor intentar generalitzar a partir de fets que són excepcionals. Com a sector som els primers interessats en qu s'esclareixin les raons per poder extreure un aprenentatge", ha afirmat.

Per a Díaz, no solament és responsabilitat del sector, sinó també de les autoritats, que no hi hagi generalitzacions ni criminalitzacions "per fets greus, molt greus, per que són allats i excepcions".

Creu que hi ha hagut una millora contínua i una aprenentatge dels errors, i ha explicat que quan té lloc un accident que transcendeix els escenaris de risc previstos, l'única cosa positiva que es pot extreure és l'aprenentatge.

"Som els primers interessats en qu s'arribi al final de la investigació, es mostrin les causes i es proposin els canvis necessaris i mesures de prevenció i seguretat de processos per operar de forma segura les plantes químiques", ha insistit, i ha defensat que és important que se'ls convidi a aportar.

MENYS ACCIDENTS

Díaz ha insistit que la freqüncia amb la qual un treballador de la indústria química sofreix un accident és inferior a la d'altres sectors, cosa que segons ell demostra que les tcniques implementades al llarg dels anys han donat resultats.

"Malgrat aquests rtios, que són millors, no ens trobem en una situació de confort. L'Aeqt i de la indústria en general tenim com a objectiu zero accidents, per aix el sector segueix invertint", ha afegit, i ha defensat que la indústria est compromesa.

En aquest sentit, Meca ha emfatitzat que l'índex d'incidncia d'accidents per sectors, que significa els accidents per cada 1.000 empleats, reflecteix un 6,4% en el cas de la indústria química, mentre que en el sector serveis és del 25,47% i en l'agrari entorn del 50%.

"La indústria química espanyola és la més segura dels productors europeus", ha afegit Meca, que també ha desitjat que després de la pandmia s'engegui la comissió per a la seguretat en la petroquímica a Tarragona.

FRACTURA SOCIAL

El diputat de Cs Matías Alonso, que ha defensat el pes del sector en l'economia catalana, ha cridat a cercar l'equilibri entre seguretat i activitat química, fer més simulacres i agilitar la resposta de les empreses davant accidents: "És molt important aconseguir que la prpia indústria sigui més proactiva en l'avaluació dels riscos".

Carles Castillo (PSC) ha sostingut que cal ser conscients de la fractura amb la població i ha animat al sector a explicar les seves bones prctiques: "Defensar un sector és defensar als seus treballadors i la seva seguretat".

La diputada dels comuns Yolanda López ha destacat la importncia de la indústria petroquímica i ha afirmat que hi ha un abans i un després de l'accident, així com una fractura de la confiana per falta d'informació i descoordinació després de l'accident: "Els protocols i simulacres no estaven del tot coordinats".

Vidal Aragonés (CUP) ha afirmat que els ha sorprs que des de les patronals es parlés de criminalització del sector perqu considera que no és així, i Teresa Pallars (JxCat) ha destacat el pes del sector i ha assenyalat que és un bon moment per reivindicar la innovació i els nous plans industrials.

Per la seva banda, Raquel Sans (ERC) també ha destacat la importncia del sector químic, cosa que segons ella fa més necessria la sensació de seguretat de vens i treballadors, i ha demanat revisar riscos i recuperar la relació de confiana entre aquests actors i la indústria: "És evident que es va trencar el 14 de gener".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés