Destaca l'increment de les exportacions després de dos anys de baixades
BARCELONA, 2 oct. (EUROPAPRESS) -
El sector agroalimentari espanyol s'està començant a recuperar dels forts 'xocs' que van llastrar la producció els darrers dos anys i el seu valor afegit brut (VAB) va créixer un 7,6% interanual fins al juny, més del doble que el producte interior brut (PIB) espanyol.
És la principal conclusió de l''Informe Sectorial Agroalimentari', que han presentat aquest dimecres en una roda de premsa la 'lead economist' de CaixaBank Research, Judit Montoriol, i l'economista de l'entitat Pedro Álvarez.
Aquesta reactivació es deu, principalment, a la moderació dels costos de producció que es va produir el 2023 i que s'ha mantingut la primera meitat del 2024.
Ha destacat especialment la reducció del 44,4% dels costos de l'energia (atenent la comparació amb el 2019), i del 34,5% dels fertilitzants.
A més, ha assenyalat que el territori espanyol amb sequera perllongada ha passat del 45% l'octubre del 2022 al 12% el juny d'aquest any.
Montoriol ha recordat que el sector va resistir la pandèmia, però que sí que va patir les conseqüències de la sequera, la guerra d'Ucraïna i altres 'xocs', la qual cosa ha provocat que el VAB del sector estigui un 6,2% per sota del d'abans de la pandèmia mentre que el del conjunt de l'economia està un 5,7% per sobre.
Aquesta caiguda ha tingut com a conseqüència que el sector aporti el 2,6% del PIB espanyol, respecte al 3% d'abans de la pandèmia.
EXPORTACIONS
Álvarez ha explicat que les exportacions del sector "s'estan reactivant els darrers mesos" després de dos anys de reduccions i ha destacat que ho han fet en un context de reducció de les vendes a l'exterior, tant en volum com en valor.
Ha apuntat que dels quatre grans grups exportadors del sector primari espanyol --fruita, llegum i hortalisses, begudes i carn--, tots han pujat en volum i valor excepte la carn, per la reducció de les exportacions de porc a la Xina.
L'economista ha assenyalat que el sector agroalimentari espanyol exporta a arreu del món, tot i que dues terceres parts es destinen a la Unió Europea (UE).
Fora de la UE, la diversificació de països ha augmentat, la qual cosa ha permès contrarestar la reducció de les exportacions al Regne Unit provocada pel Brexit.
PREUS DELS ALIMENTS
Álvarez ha explicat que l'alça del preu dels aliments que hi ha hagut els darrers anys està lligada a la dels preus de producció per l'augment de costos energètics i d'entrades del sector.
Ha assenyalat que la inflació s'està moderant, però que l'acumulat des del desembre del 2019 en l'epígraf d'aliments, begudes i tabac és del 30%, superior al 20% de l'energia.
L'economista ha destacat les diferències en la inflació depenent dels productes, i ha assenyalat l'oli, el sucre, les patates, les salses, la llet i els ous com els que més han augmentat de preu.
Ha avançat que en els pròxims mesos s'hauria de consolidar la moderació en els increments de preus per la reducció en els costos de producció.