Publicat 16/07/2020 11:13

El sector immobiliari espanyol afronta la crisi amb més fortalesa que el 2008, segons CaixaBank Research

La ciutat de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   Baixar la compravenda i la construcció per el lloguer se'n pot veure beneficiat

   BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

   El sector immobiliari a Espanya afronta la crisi derivada del coronavirus "amb uns fonaments molt més slids" que la de 2008, i per aix pot tenir més capacitat de superar-la, tot i que patir, segons un estudi de CaixaBank Research sobre el sector en el segon semestre de 2020.

   L'estudi, recollit per Europa Press, constata una situació millor just abans de la pandmia que a l'any 2008: l'economia de les llars i de les empreses del sector estava més sanejada abans de la Covid-19; la construcció de nou habitatge no era excessiva respecte a l'evolució demogrfica; i els bancs tenen ara molta més solvncia i liquiditat, a més d'estar menys exposats a promotors i constructors.

   No obstant aix, es preveu que enguany les compravendes baixin un 30%-40% (a l'abril ja va haver-hi un -39,2% interanual); que els permisos per edificar retrocedeixin un 20%-40%; i que el preu de l'habitatge pateixi un descens acumulat (2020 i 2021) del 6%-9% respecte a abans de la crisi (sobretot en zones turístiques i amb habitatges de segona m).

   Bona part del descens de la compravenda es deur a la caiguda de la demanda d'estrangers (ja va passar el primer trimestre); per pot ser que la demanda de segona residncia per part d'espanyols aguanti millor, com ja va passar el 2008: és una prctica arrelada a Espanya i, a més, la crisi afecta una mica menys al seu potencial comprador, que és el major de 40 anys amb ingressos mitjans-alts.

COMPRAR O LLOGAR

   El mercat del lloguer es pot beneficiar del fet que hi hagi menys compravenda, ja que la incertesa i la incapacitat d'estalvi dels aspirants a comprar els poden dur a seguir sent inquilins.

   L'estudi aprofundeix en aquest punt, analitzant el potencial d'inquilins espanyols que podrien permetre's comprar: el 49% d'ells té ingressos suficients per adquirir un habitatge, per només el 13% té a més els estalvis necessaris per emprendre la compra (cal un estalvi d'almenys el 20% del valor de l'habitatge, perqu l'import de la hipoteca se sol concedir pel 80% d'aquest valor).

   CaixaBank Research ha utilitzat l'índex Hari (Housing Affordability for Renters Index), que mesura precisament la proporció d'inquilins amb ingressos suficients per comprar (el 49% citat), i l'índex Hari-estalvi (13%).

   Per tant, el 36% dels inquilins sí aconsegueixen ingressos per comprar per els falten estalvis per fer-ho; i aquest percentatge s'eleva al 41% entre els joves (18-35 anys), amb més incapacitat encara d'estalviar.

   El problema per comprar és pitjor en ciutats grans, per la poca capacitat d'estalvi (en part, perqu all hi ha lloguers alts): així, menys del 10% d'inquilins podrien comprar, amb els ingressos i estalvis que tenen, a ciutats com Saragossa, Bilbao, Barcelona i Palma.

   L'estudi planteja estudiar avals als préstecs per al primer habitatge (similar al 'Help to Buy' britnic) per reduir la quantitat inicial que ha d'aportar el comprador (encara que admet que l'atur pot mitigar aquest estímul); i afegeix que promoure l'oferta de lloguer assequible potenciaria la capacitat d'estalvi i, per tant, la capacitat de comprar més endavant.

PANDMIA I NOVES POSSIBILITATS

   L'estudi també constata que el confinament i el teletreball poden canviar les preferncies residencials: sobre la ubicació (es pot viure més lluny del lloc de treball si cal anar-hi menys) i sobre la grandria i distribució (es voldran habitatges més amplis i amb diferents usos de l'espai).

   Aix també pot influir en la planificació urbanística, de transports i serveis públics, i pot augmentar l'inters del ciutad per la sostenibilitat de casa seva i la consegüent rehabilitació.

   La pandmia també pot modernitzar el sector: les immobiliries més digitalitzades n'estan traient partit, perqu la pandmia ha potenciat visites virtuals; i la parlisi de les obres a causa de les distncies de seguretat ha evidenciat que el sector est endarrerit en tecnologies digitals i robotització (per exemple, molts treballs especialitzats es podrien fer en un altre lloc i automatitzadament).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés