Publicat 16/7/2020 11:13:36 +02:00CET

El sector immobiliari espanyol afronta la crisi amb més fortalesa que el 2008, segons CaixaBank Research

La ciutat de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   Baixarà la compravenda i la construcció però el lloguer se'n pot veure beneficiat

   BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

   El sector immobiliari a Espanya afronta la crisi derivada del coronavirus "amb uns fonaments molt més sòlids" que la de 2008, i per això pot tenir més capacitat de superar-la, tot i que patirà, segons un estudi de CaixaBank Research sobre el sector en el segon semestre de 2020.

   L'estudi, recollit per Europa Press, constata una situació millor just abans de la pandèmia que a l'any 2008: l'economia de les llars i de les empreses del sector estava més sanejada abans de la Covid-19; la construcció de nou habitatge no era excessiva respecte a l'evolució demogràfica; i els bancs tenen ara molta més solvència i liquiditat, a més d'estar menys exposats a promotors i constructors.

   No obstant això, es preveu que enguany les compravendes baixin un 30%-40% (a l'abril ja va haver-hi un -39,2% interanual); que els permisos per edificar retrocedeixin un 20%-40%; i que el preu de l'habitatge pateixi un descens acumulat (2020 i 2021) del 6%-9% respecte a abans de la crisi (sobretot en zones turístiques i amb habitatges de segona mà).

   Bona part del descens de la compravenda es deurà a la caiguda de la demanda d'estrangers (ja va passar el primer trimestre); però pot ser que la demanda de segona residència per part d'espanyols aguanti millor, com ja va passar el 2008: és una pràctica arrelada a Espanya i, a més, la crisi afecta una mica menys al seu potencial comprador, que és el major de 40 anys amb ingressos mitjans-alts.

COMPRAR O LLOGAR

   El mercat del lloguer es pot beneficiar del fet que hi hagi menys compravenda, ja que la incertesa i la incapacitat d'estalvi dels aspirants a comprar els poden dur a seguir sent inquilins.

   L'estudi aprofundeix en aquest punt, analitzant el potencial d'inquilins espanyols que podrien permetre's comprar: el 49% d'ells té ingressos suficients per adquirir un habitatge, però només el 13% té a més els estalvis necessaris per emprendre la compra (cal un estalvi d'almenys el 20% del valor de l'habitatge, perquè l'import de la hipoteca se sol concedir pel 80% d'aquest valor).

   CaixaBank Research ha utilitzat l'índex Hari (Housing Affordability for Renters Index), que mesura precisament la proporció d'inquilins amb ingressos suficients per comprar (el 49% citat), i l'índex Hari-estalvi (13%).

   Per tant, el 36% dels inquilins sí aconsegueixen ingressos per comprar però els falten estalvis per fer-ho; i aquest percentatge s'eleva al 41% entre els joves (18-35 anys), amb més incapacitat encara d'estalviar.

   El problema per comprar és pitjor en ciutats grans, per la poca capacitat d'estalvi (en part, perquè allà hi ha lloguers alts): així, menys del 10% d'inquilins podrien comprar, amb els ingressos i estalvis que tenen, a ciutats com Saragossa, Bilbao, Barcelona i Palma.

   L'estudi planteja estudiar avals als préstecs per al primer habitatge (similar al 'Help to Buy' britànic) per reduir la quantitat inicial que ha d'aportar el comprador (encara que admet que l'atur pot mitigar aquest estímul); i afegeix que promoure l'oferta de lloguer assequible potenciaria la capacitat d'estalvi i, per tant, la capacitat de comprar més endavant.

PANDÈMIA I NOVES POSSIBILITATS

   L'estudi també constata que el confinament i el teletreball poden canviar les preferències residencials: sobre la ubicació (es pot viure més lluny del lloc de treball si cal anar-hi menys) i sobre la grandària i distribució (es voldran habitatges més amplis i amb diferents usos de l'espai).

   Això també pot influir en la planificació urbanística, de transports i serveis públics, i pot augmentar l'interès del ciutadà per la sostenibilitat de casa seva i la consegüent rehabilitació.

   La pandèmia també pot modernitzar el sector: les immobiliàries més digitalitzades n'estan traient partit, perquè la pandèmia ha potenciat visites virtuals; i la paràlisi de les obres a causa de les distàncies de seguretat ha evidenciat que el sector està endarrerit en tecnologies digitals i robotització (per exemple, molts treballs especialitzats es podrien fer en un altre lloc i automatitzadament).

el més llegit

 1. 1

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 2. 2

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 3. 3

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 4. 4

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 5. 5

  Nou integrants d'una coral de gòspel de Sallent donen positiu en la covid-19