Publicat 27/01/2019 14:44

El sector immobiliari a Espanya creixer aquest 2019 de forma moderada

Habitatges d'Anticipa a L'Hospitalet de Llobregat
ANTICIPA - Archivo

Anticipa Real Estate descarta una bombolla immobiliria i Servihabitat remarca que les dades actuals estan lluny dels de fa una dcada

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El sector immobiliari a Espanya continuar creixent i consolidant-se al llarg d'aquest 2019 si bé ho far de manera moderada, segons constaten representants de diversos operadors del sector consultats per Europa Press.

El director general de Negoci Immobiliari de Servihabitat, Juan Carlos Álvarez, ha assenyalat que el mercat residencial espanyol continuar avanant el 2019, malgrat que els principals indicadors estendran a una major estabilització.

"Encara existeix un recorregut de creixement al mercat residencial a Espanya per aquest any, encara que les pujades seran més moderades", ha estimat.

En aquest sentit, el director d'Estratgia, Desenvolupament de Negoci i Consultoria de Solvia, Guillermo Estévez, ha exposat que el ritme favorable registrat el 2018 pel mercat d'habitatge espanyol es mantindr aquest any i que estabilitzar el creixement sobre un 5%.

Estévez ha afegit que el creixement dels preus d'habitatge també comenar a moderar-se el 2019, amb augments que estaran entre el 3 i el 4%, després de créixer el 6,1% el 2018, per la qual cosa ha raonat que el mercat immobiliari tindr "més potencial de creixement" en transaccions que en preus.

Per la seva banda, el conseller delegat d'Anticipa Real Estate i Aliseda, Eduard Mendiluce, ha valorat que el mercat "porta diversos anys seguits de creixement i consolidació" i que ser la tendncia que es mantindr aquest 2019.

Segons un estudi d'Anticipa, les perspectives per aquest any apunten a un volum de compravenda d'habitatge lliure proper a les 587.000 unitats, un 5,4% més sobre l'estimació del 2018.

BOMBOLLA IMMOBILIRIA?

Les promotores consultades rebutgen que s'estigui produint una bombolla immobiliria i tampoc consideren que s'estigui anant cap a una.

Per Mendiluce (Anticipa), els augments de preus s'estan registrant en ciutats i rees metropolitanes molt concretes i en les quals hi ha una forta presncia de turisme i un elevat volum de demanda i escassetat d'oferta: "Hauríem de ser rigorosos i evitar parlar de bombolla en el sector, perqu no és així", ha remarcat.

Des de Servihabitat han indicat que el creixement del sector s'est consolidant i estén a l'estabilització, malgrat l'avan que registren tots els indicadors, incls el de l'esfor.

"Les dades que manegem estan molt lluny dels quals es registraven fa deu anys, on es promocionava més del triple que ara, per exemple", ha exposat Álvarez, després de considerar que l'excés de finanament que es va produir en aquest període ha estat corregit.

Estévez (Solvia) ha afegit que es parla de bombolla quan apareixen components especulatius i es produeixen pujades "anormals" en els preus, que s'allunyen dels valors reals dels actius.

"El 2012 els preus es van acomodar al que el consumidor podia pagar i és lgic que ara que l'economia i ocupació es comencen a recuperar, els preus creixin i a les zones d'alta demanda es tensionen una mica", ha valorat Estévez.

OFERTA

Eduard Mendiluce ha subratllat que en ciutats com Barcelona i Madrid hi ha hagut una pujada de preus a causa que l'oferta existent "no és capa d'assumir el gran volum de demanda" i ha apuntat la falta de sl finalista disponible per poder construir.

En la seva opinió, les polítiques de les diferents administracions públiques han d'estendre a no limitar més l'oferta i facilitar que els patrimonialistas en lloguer com Albirana o promotors d'habitatges amplin l'oferta en un "marc jurídic estable".

En referncia al mercat del lloguer, el conseller delegat d'Anticipa ha explicat que el mercat apunta a una "certa moderació" en el creixement de preus a Barcelona i Madrid, si bé hi ha potencial de creixement en zones en les quals ara la pujada de preus ha estat més moderada.

Per Servihabitat, el mercat d'habitatge "est adequant" l'oferta a la demanda, malgrat que ha puntualitzat que hi ha mercats en els quals es puguin donar certs desequilibris conjunturals, la qual cosa ha apreciat com alguna cosa habitual que s'anir corregint.

Estévez (Solvia) ha esgrimit que la concessió d'habitatges el 2017 i 2018 incrementar a curt i mig termini l'oferta d'habitatges d'obra nova disponible per a la venda, mentre que en el lloguer l'augment de la demanda i l'oferta limitada ha condut a pujades de preus en determinades zones de grans ciutats.

Ha afegit que aquest increment de preus en el lloguer "té un sostre clar" que és el de la renda disponible per a les famílies.

Davant qualsevol tipus de regulació del mercat, Mendiluce (Anticipa) també considera que pot tenir un efecte contrari al que es persegueix, com una reducció de l'oferta d'habitatges de lloguer, cosa que dificultaria als ciutadans accedir a cases en rgim d'arrendament.

Destaca que els indicadors de mercat mostren que el creixement és desigual, fins i tot en algunes províncies el creixement de preus és negatiu, la qual cosa obliga a ser "molt caut" amb les mesures que es vagin a aplicar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés