Publicat 02/01/2018 11:25

El sector immobiliari aposta pel mercat del lloguer i demana més professionalització

Pis, pisos, habitatge, habitatges, casa, cases, lloguer, compra, hipoteca
EUROPA PRESS

El lloguer guanya força amb l'arribada dels 'millennials' i l'impacte del turisme

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

El sector immobiliari espanyol aposta pel mercat de lloguer com a tendència de futur amb l'arribada dels 'millennials', si bé ha apuntat a una necessitat de més professionalització en aquest segment per a un desenvolupament més intens i perquè Espanya s'acosti a quotes europees.

En declaracions a Europa Press, el conseller delegat d'Anticipa Real Estate, Eduard Mendiluce, ha explicat que els 'millennials' volen tenir flexibilitat tant en l'aspecte financer com en el laboral, una filosofia cada vegada més estesa: "El lloguer ha vingut per quedar-se i està sent l'alternativa més demandada per les famílies, no només a causa d'una caiguda del poder adquisitiu després de la crisi, sinó a un canvi estructural".

Mendiluce ha advertit que Espanya està encara lluny de les xifres de parc d'habitatge arrendat a Europa, que està entorn del 35%, atès que Espanya té una cultura de propietat encara arrelada: "Ens queda molt camí per recórrer, però precisament l'aposta d'Anticipa és convertir-se en una de les principals plataformes de lloguer residencial en aquest mercat".

Per la seva banda, el director general de Negoci Immobiliari de Servihabitat, Juan Carlos Álvarez, ha indicat a Europa Press que el 2016 el 22,2% de la població espanyola vivia en règim de lloguer, segons dades d'Eurostat, una xifra que ha experimentat un notable creixement durant l'última dècada, a causa de la mobilitat geogràfica més elevada, l'arrelament de la cultura de lloguer entre els més joves i l'impacte del turisme: "Amb tots aquests factors a l'alça, creiem que el lloguer residencial seguirà creixent i ha vingut per quedar-se".

Des de Solvia, el seu director general, Javier García del Río, ha apuntat que el pes del lloguer a Espanya segueix sent baix, situant-se entorn del 20% enfront del 40% de països com França o Alemanya, si bé "les noves generacions tendeixen de forma majoritària cap al règim de lloguer, encara que en moltes ocasions més per obligació que per elecció".

"La incertesa que genera el futur de les pensions és un altre dels arguments que inclina els espanyols cap a la compra d'un habitatge com a forma d'estalvi per a la jubilació", ha afegit García del Río, que ha sostingut que és necessària una professionalització més elevada del mercat del lloguer residencial --actualment més del 90% de l'oferta està en mans de particulars--, ja que l'entrada d'operadors professionals aportaria un mercat més eficient, evitant tensions a l'alça en les rendes de lloguer com les que s'estan produint en alguns barris de Madrid i Barcelona.

L'any 2017 ha estat un any positiu per al sector immobiliari, ja que segons l'Estudi Anticipa sobre Perspectives del Mercat de l'Habitatge 2017-2019, l'actual exercici es tancarà amb prop de 481.000 transaccions d'habitatge lliure a nivell estatal, la qual cosa suposa un 10,1% més que el 2016, i a Catalunya la xifra aconsegueix les 82.000 unitats, un 10,8% més.

Quant als preus, Álvarez ha apuntat que han mantingut una línia de forts increments, impulsats per la pressió de la demanda i l'activitat del mercat, tant de venda com de lloguer: "La tendència de cara al futur és molt similar, si bé amb certa moderació en les taxes de creixement".

CICLE ALCISTA PERÒ SENSE BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA

I és que les tres immobiliàries coincideixen a afirmar que el sector residencial ha iniciat un cicle alcista i davant aquesta premissa cal preguntar-se si hi ha risc que es torni a produir una bombolla immobiliària: "El que tenim és una situació molt desigual al mercat. En l'àmbit del lloguer hi ha hagut pujades notables, sobretot en grans ciutats com Barcelona o Madrid, a causa de l'escassetat de sòl", ha sostingut Mendiluce.

"Per això, en algunes localitats existeix una gran demanda que deriva en els increments de preu, però no podem parlar de bombolla. Una possible solució seria incentivar més oferta de lloguer al mercat a través de mecanismes d'ajuda com la rehabilitació", ha afegit.

Des de Solvia, García del Río ha indicat que el "producte estrella" del 2017 ha estat l'obra nova, amb una demanda clarament a l'alça especialment a la ciutat de Barcelona i en altres municipis de l'àrea metropolitana, com Badalona, Sant Cugat i l'Hospitalet de Llobregat.

De fet, continua, un altre símptoma de recuperació del sector és la reactivació de la segona residència: "Solvia ha comercialitzat a molt bon ritme promocionis d'obra nova a Platja d'Aro (Girona), Altafulla (Tarragona) i Llançà (Girona)".

EFECTE CATALUNYA

Ni des d'Anticipa Real Estate ni des de Servihabitat han notat que el procés independentista català hagi afectat el sector residencial, si bé Mendiluce ha constatat que "és evident que davant moments d'incertesa el mercat pot retreure's, per la qual cosa necessitem un entorn polític i econòmic estable, una seguretat jurídica que permeti seguir fomentant la confiança dels inversors i del ciutadà en general".

De fet, Álvarez estima que les compravendes creixin aquest any un 18,9%, amb més de 79.000 operacions, i un altre 6,5% el 2018, superant les 84.200: "Cert és que és difícil avaluar l'afectació sobre el mercat en un moment en què no existeix inflexió en aquest, però des de Servihabitat només podem afirmar que ens trobem en ple creixement".

Des de Solvia sí que han notat l'efecte a l'octubre, quan al mercat minorista es van reduir les transaccions un 15%, una situació que s'ha revertit a partir de novembre.

"En les nostres vendes a empreses i inversors tampoc hi ha hagut alteracions significatives, atès que aquestes es concentren en clients que són empreses ben establertes i que coneixen l'entorn. Indubtablement monitorar el possible impacte de manera contínua, però no observem l'evolució amb preocupació", afirmen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés