Publicat 09/06/2015 17:52

El sector energètic demana reduir regulació i augmentar interconnexions per reduir preus

P.Dedios, J.Targhetta, P.Astals, J.Lazcano, J.L.López-Schümmer, A.Valero
EUROPA PRESS

Feique anima a unir esforços "per assegurar que s'aplica la política industrial adequada"

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

Representants del sector energètic espanyol han demanat aquest dimarts reduir regulació i augmentar interconnexions internacionals per reduir els preus a Espanya i afavorir la seva competitivitat.

En una taula sobre l'energia com a factor clau per a la indústria a la VI Trobada del Sector Químic a l'Iese, el president de l'Associació spanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa), Eduardo Montes, ha defensat que el sistema elèctric espanyol és eficient i barat, però ha vist "inassumible" totes les càrregues no relacionades amb el sistema que s'afegeixen a la factura, i que ha xifrat en un 58% del rebut.

"El rebut ha de contenir els costos de sistema energètic i un impost, i ja està, com en altres països europeus, mentre no sigui així hi ha una deformació absoluta del preu", ha asseverat.

Ha lamentat que hi ha impostos duplicats, triplicats i fins i tot quadriplicats, com els mediambientals, que es paguen a nivell estatal, autonòmic i local, i ha afegit: "L'última és que Barcelona crec haver entès que vol posar una taxa sobre els fanals del carrer", en al·lusió al programa electoral d'Ada Colau (BComú), que plantejava una taxa a les elèctriques per ocupació de l'espai públic.

Ha concretat que el preu de l'energia té un cost impositiu del 27%, entre el 21% d'IVA i més del 5% d'impost elèctric, i que no és el cost de generació, transport i distribució el que encareix els preus per a consumidors i empreses: "O canvia la regulació o és molt difícil atreure a companyies".

El president de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (Omie) --ens que gestiona el mercat majorista--, Pedro J. Mejía, ha exposat que amb l'avanç al mercat únic europeu, també en energia, es dóna una convergència de preus majoristes, però la diferència final entre països es deu a les diferents polítiques energètiques nacionals.

NETEJAR L'EXCÉS DE REGULACIÓ

"Crec que a Espanya tenim massa regulació i microregulació intentant resoldre problemes específics i excepcionalitats. Netegem", ha defensat.

També ha demanat que les mesures per a la competitivitat de la indústria a la UE no distorsionin el mercat, i ha afegit que Europa ha apostat per un desenvolupament de les energies renovables i objectius mediambientals, i aquesta càrrega s'ha de repartir, però "a Espanya s'ha fet un repartiment asimètric on al sector elèctric se li ha obligat a assumir una càrrega substancial".

El president de Sedigas, Antoni Peris, ha definit el gas com a element essencial per a la competitivitat de la indústria, i ha repassat que el nivell de demanda actual a Espanya és semblant al del 2008 i en línia amb Europa, i que el preu del gas a Espanya també està en la mitjana europea.

De tota manera, ha considerat que Espanya té una capacitat de proveïment de gas a la resta d'Europa "que hauria de repercutir en una millora dels costos interns" si hagués més interconnexions internacionals.

CONSUMIDORS INTENSIUS

El director general de Praxair --un dels principals proveïdors del món de gasos per al sector sanitari--, Eduardo Gil, ha asseverat que "no es poden demanar més esforços de la indústria" i s'han de buscar solucions des de la política energètica per aconseguir costos energètics competitius

El president de Fertiberia, Javier Goñi, ha explicat que, com a primer productor espanyol de fertilitzants, utilitza grans quantitats de gas com primera matèria per obtenir amoníac, base dels seus productes, i ha reivindicat mantenir la química bàsica a Espanya, ja que també existeix en altres països del centre d'Europa, tot i que allà amb costos més baixos.

Ha demanat per a Espanya preus i costos regulats equivalents als europeus, mentre que ara els preus majoristes són fins a un 15% superiors, i els costos regulats un 60% superiors a la mitjana dels productors de fertilitzants a Europa.

Ha sol·licitat més connexions amb Europa per avançar al mercat únic de gas, amb mercats organitzats i transparents, i eliminar impostos com el cèntim verd, "que si han calgut en algun moment, si les circumstàncies han canviat, cal eliminar-los com més aviat".

Goñi també ha instat a un tracte específic per als consumidors intensius d'energia: "No pot ser el cafè amb llet per a tots".

En la clausura de les jornades, el president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), Anton Valero, ha animat a unir esforços i "crear una iniciativa comuna de la indústria per assegurar que s'aplica la política industrial adequada" al país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés