Publicat 06/03/2019 17:15CET

La secretària judicial narra com va sortir de la Conselleria d'Economia el 20S: "Vaig tenir por"

Procés.- "No eixiran" i "No passaran", els crits que va sentir la secretria jud
Pool

Diu que va haver de saltar un mur i sortir "sigillosament" d'un teatre, l'amo del qual va dubtar d'ajudar-la

MADRID, 6 mar� (EUROPA PRESS) -

La lletrada del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que va comandar la comissió judicial que va motivar la massiva concentració del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia, ha narrat aquest dimecres en la sala del procés al Tribunal Suprem els detalls de com va sortir de l'edifici pels terrats i un teatre limítrofs. Ha manifestat que "va tenir por, com qualsevol ésser hum" davant la inslita situació.

L'alternativa, ideada per la suposada impossibilitat que sortís per la porta, va sorgir després de fer una trucada al titular del jutjat, Juan Antonio Ramírez Sunyer, tocades les deu de la nit: "M'has de treure d'aquí, no hi ha sortida".

A preguntes del fiscal Javier Zaragoza, la lletrada judicial ha relatat davant la sala com, acompanyada de comandaments dels Mossos d'Esquadra de pais, va haver d'utilitzar un terrat, la van ajudar a escalar un mur, a saltar-lo per l'altre costat i arribar així al Teatre Coliseum, on després d'esperar als camerinos que el propietari ho permetés --li van dir que s'havia penedit del seu oferiment inicial--, va sortir de l'edifici quan el públic de la funció ja no hi era, corrent "sigillosament" fins a un cotxe sense distintius policials.

El relat de la lletrada d'administració de justícia, que continua ocupant el seu crrec al Jutjat que investiga l'organització del referndum de l'1-O, s'ha detingut especialment en el dispositiu que va haver d'articular-se a partir de les deu de la nit per habilitar una sortida per a la comissió judicial, que no veia la manera d'abandonar l'edifici malgrat que els registres als despatxos van concloure a les 20.40 hores, quan Toro va acabar de redactar l'acta.

Després de comprovar des del terrat el "mar de gent" que s'estenia diversos centenars de metros, fins a la plaa Catalunya, i baixar després a l'entrada de la Conselleria i veure que la multitud "s'aixafava" contra el vidre del vestíbul, el tinent de la Gurdia Civil que l'acompanyava va oferir a Toro tres opcions per sortir per la porta.

No en va acceptar cap de les tres perqu eren opcions que suposaven fer-ho sense la resta de la comitiva judicial i perqu no li oferien una seguretat "acceptable".

LES TRES OFERTES REBUTJADES

La primera consistia a sortir, acompanyada dels mossos fins a "la boca de Metro més propera", la qual cosa va considerar inadmissible; mentre que la segona consistia en un "passadís de civils", cosa que també va rebutjar perqu no se li garantia "cap tipus de seguretat" per a la seva integritat física.

La tercera oferia també un passadís des de la porta, custodiat per agents antidisturbis de la policia autonmica, la qual cosa també va refusar perqu no garantia la seguretat dels efectes del registre que ella portava i va considerar a més que no era acceptable "ni com a persona ni com a professional".

Després que el tinent comuniqués el seu rebuig "a l'altra part", segons ha narrat, el policia va mirar a Toro i li va fer que "no" amb el cap, donant-li a entendre que "no hi havia més opcions, que no esperaven més ajuda". Va ser en aquell moment en qu Toro va pensar a recórrer a l'única persona que va entendre que la podria auxiliar, que era el titular del seu jutjat.

Així, i després d'aconseguir cobertura de mbil al passadís d'una de la plantes --a causa de la multitud, els mbils no funcionaven i va estar incomunicada durant tot el dia-- la lletrada va veure la gran quantitat de trucades perdudes i missatges de 'Whatsapp' que s'acumulaven en el seu telfon i després va trucar al jutge per dir-li: "M'has de treure d'aquí. No hi ha sortida", segons ha relatat.

Després va conixer, segons ha manifestat, que Ramírez Sunyer es va posar en contacte amb el major dels Mossos, Josep Lluis Trapero, a qui va exigir que posessin tots els mitjans per permetre la sortida de Toro. Una estona després van comparixer dos comandaments d'aquest cos que li van oferir --amb "amb prou feines un minut" per pensar-ho-- sortir pel teatre contigu per aprofitar el final d'una funció i barrejar-se amb el públic.

Quan ha estat preguntada en un altre moment de la compareixena si havia de protegir les actes, Toro ha manifestat que hi estava obligada, i que els documents eren el fruit del treball de 17 hores de registre, per la qual cosa estava decidida que no es perdés. "Algú em va suggerir que deixés el material all, a la qual cosa em vaig negar, vaig dir que vindrien amb mi passés el que passés --ha afegit-. Vaig collocar la carpeta dins de la bossa que era molt gran i vaig poder dissimular-los".

Toro ha relatat també de manera molt concreta les dificultats d'aquesta opció alternativa, que es va concretar per la sortida a un terrat intern --ple de cables i mquines d'aire condicionat, segons ha precisat-- que des de la segona planta de la Conselleria donava accés al terrat del teatre contigu. En tot moment li van demanar que caminés amagant-se de la gent que hi havia als edificis de davant, perqu no poguessin fer-li fotos, i van arribar a un mur que separava els dos terrats.

FENT SERVIR EL GENOLL D'UN MOSSO PER ESCALAR

"Era un mur d'un metre i jo aix no ho puc saltar", ha indicat seguidament, i ha afegit que no és una persona de gaire alada, i per aix la van haver d'ajudar a escalar-lo. Més endavant, i a preguntes de la defensora del líder d'mnium Jordi Cuixart, Marina Roig, Toro ha detallat aquest moment assegurant que per poder saltar-lo va haver d'utilitzar com a escala el genoll d'un dels mossos que l'ajudaven, perqu el terra de la part del teatre se situava en un nivell més baix.

Un cop al teatre, la funcionria va haver d'esperar durant una mitja hora en uns camerinos perqu, segons li van manifestar, el responsable del teatre "s'havia penedit" i ha afegit que encara que no en sabia la raó, l'entenia. Una vegada "convenuda" aquesta persona van arribar a la porta del teatre, per a aquelles hores la funció ja havia acabat i el públic havia sortit.

"Només quedaven els actors", ha continuat relatant la funcionria, per concloure que finalment van sortir corrent "sigillosament fins al primer vehicle no logotipat".

L'advocada de l'Estat ha preguntat a la lletrada Toro qu va fer quan va sortir del teatre, a la qual cosa ha contestat que va trucar al jutge Ramírez Sunyer "perqu estigués tranquil" i li va dir que tenia la documentació. "Vaig arribar a casa meva a tres quarts de dues i vaig romandre desperta fins saber que havia sortit el primer vehicle de la policia judicial, i l'endem vaig tornar al meu lloc a les vuit del matí", ha concls la funcionria.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés