Publicat 30/4/2019 20:07:01 +02:00CET

El secretari general del sindicat majoritari dels Mossos assegura que l'ordre era acatar la llei de l'1-O

El Ministerio de Sanidad ofreció colaboración al servicio catalán de salud para atender a heridos del 1-O
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del Sindicat Autnom de Policia (SAP), Pere García Quer, ha defensat aquest dimarts davant la sala que jutja el procés independentista al Tribunal Suprem que les pautes d'actuació que tenien els Mossos d'Esquadra per a la jornada del referndum de l'1 d'octubre eren "clares" i passaven per acatar les resolucions judicials que prohibien la seva celebració.

El que va passa, segons el representant del sindicat majoritari en l'escala bsica d'aquest cos policial, és que la quantitat de gent als collegis "va sobrepassar" les previsions que s'havien fet.

Segons aquest mosso, anomenat com a testimoni per l'advocat Javier Melero --que defensa l'exconseller d'Interior Joaquim Forn--, l'ocorregut l'1-0 va sobrepassar el previst pels cossos policials que, al seu judici "estaven actuant de manera conjunta".

No obstant aix, ha reconegut que en moltes ocasions el suport sollicitat als cossos policials nacionals per part d'agents de mossos desplegats a centres de votació no va arribar, per la qual cosa van demanar als seus superiors que garantissin la seva seguretat física.

El pla, segons ha assenyalat aquest testimoni a preguntes del lletrat, és que si la presncia dels mossos no era suficient es demanaria suport als ARRO "i si els ARRO no eren suficients es demanaria suport al centre de coordinació regional".

El sindicalista també ha recordat que durant una reunió celebrada després de la jornada de referndum, el 17 d'octubre va elevar una queixa al comissari Ferrán López retraient-li perqu estaven suportant l'atac meditic que s'estava produint contra el cos sense que els seus comandaments els defensessin "quan els mossos havien aixecat 11.000 actes i eren els que havien tancat més collegis".

També va preguntar als seus superiors per una informació que parlava que 3.250 efectius dels Mossos estaven sent investigats per inactivitat, ja que de ser cert el seu sindicat hauria de fer front a la seva defensa i "podria fer fallida".

L'interrogatori de Melero també ha estat dirigit a conixer com era la situació d'agents disponibles dels Mossos de cara a les jornades més conflictives de l'1-O, i en aquest punt García Quer ha comentat que el 28 de setembre del 2017 se'ls va comunicar que el dispositiu 'gora' passava a "la seva fase mxima" per incrementar la protecció en seus publiques, i aix va causar un canvi a la planificació de la jornada laboral de tots els agents de totes les unitats de seguretat ciutadana i d'investigació.

Igualment, ha reconegut que el collectiu es trobava intranquil de cara a la jornada del referndum perqu "havia de quedar clar quin era el seu paper", més encara després de manifestacions realitzades per Joaquim Forn des de la seva presa de possessió al juliol d'aquest any, quan va dir que els Mossos facilitaria la votació l'1-O.

"Els periodistes ens cridaven i ens preguntaven, i sempre deixem clar que Mossos havia d'acatar l'ordenament jurídic i les resolucions judicials", ha insistit.