Publicat 5/8/2019 10:40:28 +02:00CET

SCC demana al PSOE, PP i Cs "responsabilitat per desbloquejar" i formar govern a Espanya

El president de Societat Civil Catalana (SCC) i és exdiputat del PP en el Parlament català, Fernando Sánchez Costa, durant una entrevista per a Europa Press.
David Zorrakino - Europa Press

Sánchez Costa avala el pacte PSC-JxCat a la Diputació de Barcelona, però no el de Badalona

BARCELONA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha demanat al PSOE, PP i Cs "responsabilitat per desbloquejar la situació" i que es formi un executiu que doni estabilitat a Espanya.

"No és bo que el Govern d'Espanya depengui dels qui volen diluir Espanya. Això és de sentit comú i això exigeix la responsabilitat de tots. I cadascú té el seu paper per desbloquejar la situació", ha raonat en una entrevista a Europa Press, en referència als suports que necessita Pedro Sánchez (PSOE) per ser investit.

Després del ple fallit de finals de juliol, aquest estiu s'obre una segona oportunitat perquè els partits negociïn una investidura, i els socialistes han trucat a la porta de Cs i del PP perquè no bloquegin la constitució d'un govern, perquè consideren que són l'única possibilitat que han atorgat les urnes i que unes altres eleccions no beneficiarien la ciutadania.

No obstant això, en els darrers dies, tant Cs com el PP han insistit en la seva negativa a avalar la investidura de Sánchez, mentre que els partits independentistes s'han mostrat més proclius a oferir el seu suport, encara que amb condicions.

Sánchez Costa, que va ser diputat del PP al Parlament la passada legislatura, ha recordat com el constitucionalisme va saber "desenvolupar una estratègia comuna" durant els plens del 6 i 7 de setembre del 2017, en els quals es van aprovar les lleis de desconnexió.

"Vam ser allà defensant l'intent de trepitjar els nostres drets com a diputats. Ens resulta difícil entendre com més enllà de l'Ebre, com a Madrid és tan complicat asseure's en una taula com hem fet aquí, deixant de banda discrepàncies ideològiques molt legítimes", ha dit.

Per a SCC, si no es constitueix un govern, s'estaria perdent "una oportunitat enorme", perquè Sánchez Costa veu una Espanya forta liderant Europa, sent la porta d'Àfrica i el pont amb Amèrica, sempre que compti amb un govern estable i uns líders amb veritable sentit d'Estat.

"Fem una crida als líders constitucionalistes perquè deixin una mica al marge les seves legítimes aspiracions i reivindicacions partidistes i tinguin sentit d'Estat, d'Espanya; tinguin sentit del moment històric, i aconseguim un govern estable que defensi Espanya i defensi la Constitució", ha conclòs.

Ha demanat generositat a tots els partits constitucionalistes i ha advertit que "uns hauran de fer el primer pas i els altres hauran de mostrar disponibilitat" per posar-se tots al servei d'Espanya i no només dels seus interessos de partit.

UNITAT A CATALUNYA

El líder de SCC també demana que el constitucionalisme s'uneixi a Catalunya, encara que "segurament el més convenient no és una entesa preelectoral, sinó un acord postelectoral que, a més, no té per què excloure forces del nacionalisme, del catalanisme que s'allunyen de la idea de la independència".

Preguntat pels pactes subscrits en municipis i en entitats supramunicipals entre forces constitucionalistes i altres forces independentistes, ha dit que SCC està a favor d'"obrir grans marcs", sempre que beneficiïn el constitucionalisme.

S'ha mostrat a favor del pacte PSC-JxCat a la Diputació de Barcelona, i en contra de l'acord a Badalona que va fer alcalde el socialista Àlex Pastor amb els suports d'ERC i de Guanyem Badalona, malgrat que podia rebre els suports del PP i Cs.

"Allà on pot haver-hi un clar acord de convivència, de concòrdia constitucionalista, nosaltres el defensem. En altres llocs, on el mal menor és aquest pacte amb forces independentistes, doncs també creiem que és bo i de vegades és fins i tot positiu trencar els perímetres del bloc, sempre que es mantinguin els valors fonamentals de la democràcia constitucional", ha conclòs.