Publicat 06/04/2015 16:00

SCC creu que l'amenaça secessionista és un "problema espanyol"

Sixto Cadenas, Ferran Brunet y Joaquim Coll.
EUROPA PRESS

SARAGOSSA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

Societat Civil Catalana (SCC) ha demanat a la resta d'espanyols que no deixin sols als catalans davant de l'amenaça secessionista, tenint en compte que és un "problema espanyol" que pot tenir conseqüències socials i econòmiques molt negatives.

Així ho ha indicat en una roda de premsa el vicepresident primer de SCC, Joaquim Coll, acompanyat pel responsable d'Esdeveniments i Mobilització de l'associació, Sixto Cadenas, i el responsable dels temes d'Economia i professor d'Economia Europea de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Brunet.

En aquest context, la SCC ha posat en marxa una sèrie de jornades per a l'any 2015, la primera d'aquestes a l'Auditori de Saragossa aquest dimecres, el 8 d'abril, a les 18.30 hores.

Aquest debat-col·loqui, que serà moderat i dirigit per la periodista Pilar Estopiñá i es titula 'Aragó i Catalunya, els millors socis', pretén promoure la cohesió i la convivència dels catalans amb la resta del territori.

El debat té com ponents al president de l'Institut d'Estudis Econòmics, José Luis Feito; al professor d'Economia Europea de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Brunet, i al professor titular d'Economia Aplicada de la Universitat de Saragossa, Alain Cuenca.

El vicepresident primer de SCC, Joaquim Coll, ha evidenciat que les relacions amb els "veïns" de Catalunya empitjorarien, si es portés a terme la independència, més que no els partits nacionalistes afirmen.

Ha insistit que la història, la cultura o fins i tot la llengua, són "armes perilloses en mans polítiques", per la qual cosa cal deixar aquests camps "a filòlegs, historiadors i experts".

FA UN ANY

Coll ha recordat que l'associació va néixer fa un any i que és una "plataforma transversal" i "no partidista" per donar veu als catalans que no comparteixen els objectius secessionistes ni els seus arguments.

Ha destacat que el conflicte de la possible independència de Catalunya és també espanyol, tenint en compte que es posa de manifest que existeix un problema de "cohesió territorial" i un altre respecte al "projecte comú".

Ha percebut que, des de fora de Catalunya, aquesta situació es veu en ocasions amb "cert afartament", cosa que és comprensible ja que els ciutadans tenen altres problemes, però ha fet una crida perquè la resta dels espanyols no deixin sols als catalans.

En aquest context, SCC ha impulsat la posada en marxa de diversos diàlegs durant aquest any 2015. El primer d'ells a Saragossa aquest dimecres, però seguiran en altres territoris, com a València i Mallorca.

Ha comentat que la decisió de començar a fer aquestes jornades a Aragó està en el fet que les dues autonomies tenen "enormes llaços" en comú.

"Catalunya exporta 11.500 milions d'euros a l'any a la regió aragonesa mentre que a França 9.800 milions a l'any", ha precisat, i alhora ha afegit que "el mateix ocorre amb altres països, les exportacions a Alemanya suposen 6.500 milions, mentre a València són 5.000 milions".

En aquest context, no ha considerat factible que es produeixi la secessió, perquè la majoria del cens català no la comparteix, però de fer-se efectiva "Catalunya quedaria fora de la Unió Europea".

PRIMER ACTE FORA DE CATALUNYA

El responsable dels temes d'Economia de SCC i professor d'Economia Europea de la UAB, Ferran Brunet, ha informat que es tracta del primer acte d'aquestes característiques que organitza l'associació fora de Catalunya.

En la seva intervenció en aquest col·loqui, Brunet ha precisat que parlarà sobre els costos del desafiament separatista. "Estem en societats obertes, tot és possible, per la qual cosa hi ha probabilitats d'una secessió".

Tot i això, ha esmentat que, tenint en compte "la paròdia de consulta del 9 de novembre del 2014", el pes dels separatistes és "entre el 27 i el 29 % del cens electoral" es pot concloure que la separació "no es produirà", tot i que "no vol dir que no tinguem un problema, al revés".

Ha subratllat que s'estan veient "els primers efectes negatius d'aquesta desafiament del secessionisme català, sobretot en la fugida d'inversions", tenint en compte que Madrid el 2014 ha rebut "sis vegades més inversió estrangera que Catalunya".

Els efectes "els estem començant a veure també en la lentitud del creixement de la reanimació econòmica de Catalunya quan, com a zona especialment industrialitzada d'Espanya li correspondria anar per davant en la reactivació econòmica".

Aquest separatisme té, ha continuat, "un cost en PIB, en l'ocupació i en la inversió", però també "un cost inquantificable que és sobre l'equilibri social i polític". Ha asseverat que aquesta "confrontació" fa que si les inversions poden elegir considerin "una altra opció".

Ferran Brunet també s'ha referit als conflictes que poden sorgir entre comunitats veïnes, ha destacat que als nacionalistes els encanta "la conflictivitat", ja que és "la seva font d'energia política", però seria "bastant diferent" si el panorama polític canviés després de les pròximes eleccions.

BALANCES FISCALS

Ha detallat que, durant la jornada, el president de l'Institut d'Estudis Econòmics, José Luis Feito, parlarà de les balances fiscals.

"Sabem que és un tema molt discutit, que és difícil avaluar els fluxos entre territoris que formen part d'una mateixa unitat política, social i econòmica, i en conseqüència la tasca d'estimació i anàlisis és fonamental", ha assenyalat.

Ha remarcat que Espanya manté una unitat fiscal, pel que paguen les persones, físiques o jurídiques. "No són els territoris els que paguen, pel que veure balances regionals seria un exercici bastant complicat".

Ferran Brunet ha reconegut que la progressivitat del sistema fa que pagui més aquella persona, física o jurídica, que més té i ha opinat que el nacionalisme està atacant la progressivitat del sistema fiscal.

Ha afegit que José Luis Feito també parlarà d'"una hipotètica independència", defensarà que si es produís una secessió els fluxos de comerç entre Catalunya i la resta d'Espanya que són de 45.000 milions d'euros anuals i que donen un superàvit de 18.000 milions per a Catalunya "canviarien completament".

En concret, s'estima, per altres casos, que fins a un 60% dels fluxos bilaterals de comerç es reduirien si hi hagués una secessió i "aquell superàvit fiscal que hipotèticament tingués Catalunya també hauria desaparegut".

Això comportaria un "efecte dòmino" amb la reducció de l'ocupació, que la SCC estima al 16 %; del PIB, entre el 12 i el 20%; reducció dels ingressos fiscals, increment de les despeses públiques, així com del dèficit públic i del deute. "Si es consumés una secessió l'escenari econòmicament seria molt greu", ha alertat.

FEDERALISME FISCAL

Respecte al professor titular d'Economia Aplicada de la Universitat de Saragossa, Alain Cuenca, Ferran Brunet ha assenyalat que parlarà del federalisme fiscal.

"Cal tenir en compte que els temes de fiscalitat regional han estat tractats abundantment en la literatura, especialment en els cercles acadèmics als països federals, com els Estats Units", ha citat.

(EUROPA PRESS)




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés