Publicat 03/02/2015 15:49

Sara Pose (TSJC) afirma que les nul·litats en acomiadaments col·lectius es van reduir el 2014

La magistrada de la Sala Social assegura que "els empresaris estan començant a respectar el punt 51 de l'Estatut dels Treballadors"

TERRASSA (BARCELONA), 3 febr. (EUROPA PRESS) -

La magistrada de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Sara Pose, ha explicat aquest dimarts que les sentències que declaren la nul·litat en processos d'acomiadaments col·lectius dictats el 2014 pel Tribunal Suprem (TS) s'ha reduït fins a un 40% respecte del 70% del 2013.

Pose ho ha explicat a la intervenció que ha fet en el marc de la conferència 'Aplicació judicial de la reforma laboral. Balanç i perspectives 2015', que ha pronunciat a la seu de la patronal egarenca Cecot, a Terrassa.

"Un informe que el Tribunal Suprem va fer públic el mes de desembre passat assenyala que de les setanta sentències que es van dictar en aquest sentit, 31 han considerat que el procés d'acomiadament col·lectiu s'ajustava al dret, nou, no i 28 van ser nul·les", ha revelat la magistrada.

En aquest sentit ha considerat que aquestes dades són símptoma que "els empresaris estan començant a respectar el punt 51 de l'Estatut dels Treballadors", i ha recordat que les sentències del TS han confirmat el 80% de les que van dictar els Tribunals Superiors de Justícia al començament de l'aplicació de la nova llei.

Pose ha exposat quins són els principals motius que poden conduir que aquests acomiadaments col·lectius siguin considerats nuls, entre els quals ha destacat el respecte del període de consultes, el deure de bona fe en el procés de negociació, els deures documentals, o la fórmula empresarial --grup patològic o grup mercantil-- que procedeix a presentar aquests acomiadaments.

La magistrada ha reconegut que l'objectiu de la Reforma Laboral és flexibilitzar aquest tipus de pràctiques, però ha advertit que "els jutges no poden tancar els ulls davant de pràctiques abusives i aprovar acomiadaments que no s'ajustin al dret".

En aquest mateix sentit ha apel·lat a la "raonabilitat" dels jutges per estudiar aquest tipus de mesures d'acord amb cada cas concret, i resoldre en funció de si la causa és adequada des del punt de vista del sentit comú o de si les decisions empresarials són desproporcionades.

"El jutge no ha de ser simplement el que estampilla les causes ni tampoc ha d'interposar-se en la gestió d'una determinada empresa", ha considerat la magistrada catalana, que adverteix que ha d'arribar-se a un equilibri dins d'un control judicial que ha canviat en els últims anys.

COMPETITIVITAT I DRETS LABORALS

La conferència també ha comptat amb la intervenció del catedràtic de Dret del Treball d'ESADE Law School i president de l'Institut Internacional Cuatrecasas, Salvador del Rey, que ha assegurat que "el dret del treball està deixant de ser unidimensional".

El catedràtic ha assegurat que en altres països europeus s'està veient que ha de desenvolupar la funció de garantir la protecció del treball però al mateix temps garantir la competitivitat empresarial.

"Determinats sectors dels Tribunals Superiors de Justícia tenen moltes dificultats per incorporar aquest punt però és així, perquè sense competitivitat no hi pot haver drets laborals", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés