Publicat 23/7/2019 10:37:23 +02:00CET

Santander guanya 3.231 milions fins al juny (-14%) després de dotar 814 milions per costos de reestructuració

EpData.- Los resultados del Banco Santander del primer semestre, en gráficos
EPDATA

MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El Grup Santander va obtenir un benefici atribuït de 3.231 milions d'euros durant el primer semestre d'aquest any, la qual cosa suposa un 14% menys respecte al mateix període del 2018, després de dotar 814 milions en càrrecs per costos de reestructuració previstos com a part dels plans del banc per reduir la seva base de costos anuals a Europa en un 10% (1.000 milions d'euros).

Els càrrecs inclouen costos de reestructuració a Espanya (600 milions d'euros) i el Regne Unit (26 milions d'euros) i assegurances de protecció de pagaments (PPI) al Regne Unit (80 milions d'euros), a més de 108 milions d'euros anunciats al primer trimestre de l'any.

Exclosos aquests càrrecs, el benefici ordinari del primer semestre va ser de 4.045 milions, un 2% més en euros constants (és a dir, exclòs l'impacte dels tipus de canvi), segons ha informat aquest dimarts l'entitat.

Els negocis a Europa aporten el 45% del benefici ordinari del Grup, mentre que Sud-amèrica hi contribueix amb el 38% i Amèrica del Nord, el 17%. El Brasil continua com el principal país amb el 29% del benefici, seguit d'Espanya (13%), Santander Consumer Finance (13%), el Regne Unit (11%) i els Estats Units (9%).

En el segon trimestre estanc, el benefici ordinari va ser de 2.097 milions, un 5% més que durant el mateix trimestre de l'any passat, el benefici ordinari trimestral més destacat des del 2011 (+7% en euros constants).

"El banc ha obtingut el millor benefici ordinari trimestral dels darrers vuit anys, la qual cosa reflecteix el progrés de la nostra transformació comercial i digital. Tots els països continuen registrant bons resultats, especialment Amèrica del Nord, que ara representa un 17% dels beneficis del Grup, davant del 14% fa un any", ha ressaltat la presidenta de Banc Santander, Ana Botín.

Durant el trimestre, segons ha explicat, l'entitat ha fet un pas més en la seva transformació digital amb la creació de la unitat Santander Global Platform per alinear l'estructura de report d'aquests negocis amb la resta de l'organització i l'estratègia.

"Volem assegurar-nos que el talent i la grandària del banc s'aprofiten al màxim en les iniciatives digitals i de pagaments d'alt creixement per oferir el millor servei als clients particulars, els comerços i les pimes, a més d'aportar transparència a les nostres inversions en digitalització. Partim d'una posició excepcional per continuar creixent de manera rendible i n'estic convençuda que aconseguirem els objectius que ens vam posar en l''investor day', entre ells aconseguir un RoTE del 13-15% a mitjà termini", ha destacat.

La transformació comercial i digital de Santander va continuar millorant la qualitat i la recurrència dels ingressos, amb un augment del marge d'interessos del 4% durant el primer semestre (+6% en euros constants), mentre que el crèdit i els recursos de clients van augmentar un 4% i 6%, respectivament, en euros constants.

Així mateix, el banc va augmentar en un milió el nombre de clients en el trimestre, i ja n'atén 142 milions. El nombre de clients vinculats, aquells que fan servir Santander com a banc principal, va augmentar un 10% aquests darrers dotze mesos, fins als 20,6 milions.

L'augment en els ingressos de clients, juntament amb un fort control de costos, va permetre al banc mantenir "una de les millors ràtios d'eficiència" del sector, del 47,4%, amb uns costos d'explotació que cauen un 2% sense inflació i en euros constants gràcies a les sinergies d'integracions.

Així mateix, la qualitat creditícia va continuar millorant durant el trimestre: la taxa de mora es va reduir en 11 punts bàsics, fins al 3,51%, i les dotacions per insolvències es van mantenir estables en 4.313 milions.

El cost del crèdit, és a dir, el que el banc provisiona quan concedeix un crèdit, també es va mantenir estable, en un 0,98%.

L'entitat va continuar generant capital orgànicament, 11 punts bàsics addicionals, la qual cosa va situar la ràtio de capital CET1 en l'11,30% a finals de juny del 2019, en línia amb el seu objectiu a mitjà termini de l'11-12%.