Santamaría i Junqueres dialoguen però mantenten diferències sobre la independència

Actualitzat 28/4/2016 17:49:22 CET
Santamaría y Junqueras se reúnen en Moncloa
EUROPA PRESS

El vicepresident català recalca que tenen voluntat de "complir" amb el compromís de la independència en el termini de 18 mesos

   MADRID, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

    La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, han obert aquest divendres un "curs de diàleg" sobre una sèrie d'assumptes que afecten la vida "quotidiana" dels catalans, però han constatat les seves diferències sobre la independència de Catalunya. De fet, Junqueras --que és també president d'ERC-- ha confirmat que el Govern català té voluntat d'"intentar complir" amb el "compromís" que van rebre a les urnes per a l'anomenada desconnexió amb Espanya en el termini de 18 mesos.

   Tots dos han comparegut després de mantenir una reunió d'una hora i quart al palau de la Moncloa, que han qualificat de "molt cordial", "agradable" i en "un bon clima". "Des del punt vista de l'actitud, molt cordial i un verdader plaer", ha resumit Junqueras sobre aquesta entrevista, que es produeix tan sols una setmana després de la primera reunió entre el cap de l'Executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

   Junqueras ha reconegut que és la "primera vegada" que acudeix a Moncloa i ha destacat que aquesta reunió "s'ha produït avui i no abans". "I des d'aquest punt de vista és evident que és més fàcil dialogar avui del que havia estat tradicionalment", ha postil·lat, si bé ha matisat que s'ha de veure si aquest diàleg té fruits.

   "Crec que hem obert un curs de diàleg que espero que sigui estable", ha manifestat després Sáenz de Santamaría, que ha confiant que tots dos puguin tenir pròximes reunions, si bé ha admès que aquest moment la previsible repetició de les eleccions generals influeix al calendari de treball entre els dos governs. Això sí, ha assenyalat que el telèfon "serveix per resoldre qüestions concretes" i han deixat oberta aquesta possible via de contacte.

   Santamaría ha subratllat que el Govern del PP és "molt conscient" que en un clima de cooperació i reformes compartides poden treballar "tots junts" per servir a l'objectiu clau de la creació de llocs de treball i la recuperació econòmica. Un dels principals assumptes de la reunió ho ha centrat la llei catalana de pobresa energètica, un assumpte que el Govern analitzarà divendres en Consell de Ministres abans de decidir si porta aquesta norma al Tribunal Constitucional.

"SOM UN GOVERN INDEPENDENTISTA"

   Oriol Junqueras ha reconegut que també ha estat una reunió "molt difícil" perquè és "evident" que defensen posicions "diferents" en "molts àmbits" (entre les quals ha destacat el sostre de dèficit, el repartiment del qual ha qualificat d'"injust" i "arbitrari), si bé ha dit que estan "predisposats" i tenen la "millor actitud" per arribar a acords que siguin "útils" per als ciutadans.

   Així, ha subratllat que el Govern de Catalunya és "un govern independentista" que té el suport d'una majoria independentista al Parlament després dels comicis catalans. Segons ha afegit, l'executiu de la Generalitat actuarà en funció d'aquest mandat que els ciutadans els han "encomanat". "Tenim un mandat democràtic i el que farem serà complir-lo. És evident que el Govern espanyol farà el possible perquè no sigui així", ha postil·lat, després de recordar que el compromís que tenen és executar la independència en 18 mesos.

   Junqueras ha explicat que la creació d'"una nova república es produirà en un marc multilateral" perquè "tots els processos polítics rellevants tenen caràcter multilateral". "La norma és que quan es produeix un procés d'independència sempre hi ha un procés de repartiment d'actiu i passiu", ha assenyalat, posant com a exemple el que va passar a Irlanda o Dinamarca.

   Segons ha afegit, la seva "voluntat" és que això es produeixi en "un context la cosa més afable i cordial possible" perquè estan convençuts que "mai haurà unes relacions tan bones entre els dos governs com quan siguin relacions entre iguals".

SANTAMARÍA: LA SOBIRANIA ÉS DEL POBLE ESPANYOL

   Per la seva banda, Santamaría ha deixat clar que el Govern d'Espanya no pot decidir sobre "la sobirania del poble espanyol" però ha ressaltat que hi ha "molts altres temes" sobre els quals poden parlar que afecten els problemes diaris dels catalans i com es paguen les factures. "Ens hem centrat en aquests molts altres temes", ha puntualitzat.

   En aquest sentit, ha exclamat que Junqueras sap que ella no pot convertir-se en una "furibunda independentista" i que en el discurs polític ja saben quina és la posició de cadascun. "Ell ho sap i jo sé per on va ell. Però és vicepresident d'un Govern i jo d'un altre, que tenim una cosa en comú: els catalans", ha dit, per insistir que tots dos han de treballar per solucionar els problemes dels catalans.

   En semblants termes s'ha pronunciat Junqueras després d'assegurar que la meta en política és ser útil a la gent, intentant resoldre assumptes com els tractats a la reunió d'avui. Sobre la independència, ha dit que és "molt difícil" que ell deixi de ser un independentista català i que "la senyora Soraya Sáenz de Santamaría es converteixi en una apassionada defensora de la independència de Catalunya". "Alguna expectativa que ens convencem mútuament? Crec que és molt escassa. Però això és obstacle perquè no estiguem d'acord en determinats aspectes? Segur que no", ha conclòs.