Publicat 25/04/2014 14:29

Sant Gervasi-La Bonanova i Pedralbes són els barris de Barcelona amb més dones en atur

Presentación del estudio 'Mujeres y mercado de trabajo en Barcelona'
EUROPA PRESS

Les dones són el 50% de les persones ocupades però protagonitzen un 30% d'alts càrrecs

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

Els barris barcelonins de Sant Gervasi-La Bonanova i Pedralbes són els que tenen una taxa més elevada de dones en atur, amb un 56,2% i un 55,8%, respectivament, segons revela l'estudi del Consell Econòmic i Social de Barcelona (Cesb) 'Dones i mercat de treball a Barcelona', presentat aquest divendres en roda de premsa.

A aquests dos barris els segueixen Sarrià (55,6%), Les Tres Torres (55,2%) Vallvidrera (55%), El Tibidabo (55%), Les Planes (55%) i Sant Gervasi-Galvany (54,1%), tots ells de districte de Sarrià-Sant Gervasi; a la cua de la llista de dones en atur, se situen els barris de La Marina del Prat Vermell (35,8%), El Raval (37,4%), Gòtic (41,5%), Torre Baró (41,5%) i Vallbona (41,6%).

La representant de Foment del Treball al Cesb, Yesika Aguilar, ha atribuït aquestes dades al fet que en els barris de Sant Gervasi-La Bonanova i Pedralbes hi ha "més dones entre la població activa, per tant la crisi i la destrucció d'ocupació els ha afectat més", i al fet que en els barris que es troben a la cua hi ha més presència d'homes al mercat laboral, sobretot immigrants.

L'informe també revela que la crisi "ha empès les dones a incorporar-se al mercat de treball" per sustentar les seves famílies: amb la crisi s'ha incrementat un 5% la presència de les dones al mercat laboral mentre que la dels homes ha caigut un 14%.

"S'ha produït una feminització del treball precari, especialment el parcial", ha afirmat el representant d'UGT al Cesb, Juanjo Casado, que ha alertat que aquest fenomen culminarà a llarg termini en una reducció de les pensions, que són un 42% inferiors en el cas de les dones.

Malgrat que la presència dels homes barcelonins al mercat laboral ha caigut i la de les dones ha augmentat, elles segueixen mantenint el rol protagonista a casa, liderant els permisos de maternitat i les excedències per cuidar d'un fill o familiar malalt.

De fet, només l'1,6% dels permisos de maternitat van ser exercits per un home l'any passat a Barcelona: "És evident que la conciliació laboral afecta sobretot les dones i es necessiten mesures urgents per ajudar-les".

BRETXA SALARIAL

L'informe posa de manifest que la bretxa salarial entre els homes i les dones barcelonines és del 25%, una xifra que s'ha mantingut estable des del començament de la crisi, el que evidencia una "consolidació de les diferències salarials" per qüestió de gènere, ha valorat Casado.

Malgrat que les dones representen la meitat de la població activa de Barcelona, protagonitzen un 30% dels llocs directius, cosa que reflecteix que "encara hi ha un important desequilibri de la presència de dones en els òrgans de presa de decisions", segons ha dit el representant de CCOO al Cesb, Vicenç Tarrats.

A més, les dones són les més afectades per l'atur de llarga durada --el 77,8% de les estan en atur porta més de dos anys sense feina--, una situació que s'agreuja en el cas de les que no tenen estudis, mentre que la taxa es redueix al 30% entre les que tenen estudis superiors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés