Publicat 24/04/2019 19:31

Sànchez es va oferir a acompanyar la secretària judicial per sortir d'Economia el 20S, segons una testimoni

Un eurodiputat destaca que Junqueras va cridar al civisme" i a la "democrcia" a les portes de la Conselleria

MADRID, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

L'excap de Protocol de la Conselleria d'Economia Anna Teixidó ha destacat aquest dimecres davant del tribunal que jutja el procés independentista que l'expresident de l'ANC Jordi Snchez es va proposar a acompanyar la secretria judicial que va participar en l'escorcoll d'aquesta seu perqu sortís de l'edifici "amb suport".

Així ho ha dit durant la seva declaració com a testimoni al Tribunal Suprem, en qu ha relatat com va viure aquesta jornada de protesta contra els escorcolls policials per l'ordre del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona en el marc de la investigació de l'organització de l'1-O, així com les converses en les quals hi van participar els agents de la Gurdia Civil, els Mossos d'Esquadra i ella mateixa per mantenir l'ordre i buscar solucions a la sortida de la comitiva judicial.

Teixidó, que ha demanat que la seva imatge no sigui difosa per senyal institucional per protegir la seva intimitat, ha recordat que en la reunió que va tenir lloc durant la "tarda-nit" per veure per on podien sortir els agents de la policia judicial i de la lletrada de l'Administració de Justícia va escoltar "dues propostes".

La primera d'elles era "l'habitual", la de sortir per la porta principal a través del passadís format pels voluntaris de l'ANC, per que va ser descartada perqu la secretria judicial volia sortir amb la Gurdia Civil i els agents deien que no podien abandonar la zona sense els cotxes, que es trobaven envoltats per la multitud de persones que allí es van concentrar.

En aquell moment, Jordi Snchez "va oferir" la possibilitat de "sortir" amb la lletrada de l'Administració de Justícia juntament amb "altres personalitats" com el cantautor i exdiputat Lluis Llach perqu "sentís que tenia suport" perqu ells eren "gent coneguda" per als manifestants. A causa que aquesta proposta va ser rebutjada, es va plantejar la segona possibilitat, la d'abandonar l'edifici pel "pati".

La testimoni ha comentat que al principi la va sorprendre veure l'exlíder de l'ANC a la Conselleria parlant amb els agents, per després li van explicar que era un procediment "habitual" que els Mossos de l'rea de Mediació "parlessin" amb els convocants de les concentracions.

SUPORT D'ALTRES "PERSONALITATS"

Així mateix, ha assenyalat que una altra conversa, en la qual també hi va participar el president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser aquella en qu es va plantejar la necessitat de desconvocar la concentració perqu ja feia "moltes hores" que eren all. Segons ha dit, 'els Jordis' van expressar que abans d'anunciar que la manifestació havia concls havien d'"assegurar-se que eren representatius" per als manifestants, per la qual cosa van proposar tenir el suport de diputats i "personalitats".

Després de fer dos desconvocatries, l'última damunt d'un cotxe amb megfons, van comunicar dins de la seu d'Economia de la Generalitat que pensaven que també havien de marxar perqu ningú no entengués que la concentració continuava. Teixidó ha assenyalat que es va aprofitar el cordó de voluntaris abans que es dissolgués per facilitar la sortida d'un grup de treballadors que encara continuava a l'edifici.

En la sessió de la tarda d'aquest dimecres també ha declarat l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, que ha apuntat que quan l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras va arribar a la Conselleria que ell dirigia per interessar-se per l'escorcoll, va demanar als concentrats que mantinguessin "la calma, la tranquillitat, el civisme, per alhora va cridar a la democrcia i als drets polítics".

Solé ha explicat que es va assabentar dels escorcolls aquell mateix matí pels mitjans de comunicació i que aprofitant que aquell dia es trobava a Catalunya perqu al Parlament Europeu no hi havia activitat va decidir apropar-se, primer, a la Conselleria d'Exteriors per interessar-se pels seus companys i, després, a Economia.

ALGUN CRIT, SOROLL O EMPENTA

Segons aquest testimoni, totes dues concentracions van ser tranquilles excepte "algun crit, que es va increpar els agents, alguna protesta, soroll o alguna empenta". "Qu vol dir increpar, hi va haver insults?", ha preguntat el fiscal Javier Zaragoza, al qual el testimoni ha respost amb un simple "no ho recordo".

Encara així, ha recordat que a la Conselleria d'Exteriors va haver-hi un moment de tensió quan la Gurdia Civil va mirar de sortir amb el detingut i introduir-lo en el vehicle oficial, perqu unes "15 o 20 persones" es van acostar al cotxe i en van colpejar el sostre. L'eurodiputat ha afegit que aquests fets van ser "puntuals" i s'hi "va involucrar poca gent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés