Actualitzat 14/09/2021 20:34

Sánchez vol impulsar amb Aragonés la taula de diàleg amb Catalunya per segona vegada, amb el Govern enfrontat

Archivo - Arxivo - El president del Govern, Pedro Sánchez (i), rep en el Palau de la Moncloa al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragons, a 29 de juny de 2021, a Madrid (Espanya). Tots dos mandataris es reuneixen avui per primera vegada p
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

La jornada comenar amb una reunió només dels dos mandataris i després es reunir la taula, després de més d'un any i mig

MADRID/BARCELONA, 14 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragons, inauguren aquest dimecres la nova etapa de la taula de dileg per resoldre el denominat "conflicte catal", amb una reunió que tindr lloc a Barcelona, i que arriba en un moment especialment crític per als socis del Govern, immersos en una disputa que ha deixat de moment a Junts fora de les negociacions amb l'Executiu central.

La intenció de Junts d'asseure a la taula a dirigents aliens al Govern, entre ells, a dos dels condemnats pel procés independentista que van ser indultats pel Govern central, ha portat a Aragons a vetar la participació dels seus socis de coalició fins que no renovin la seva delegació. Ha estat la gota que ha fet vessar el got, després de setmanes de recels per part del partit de l'expresident catal Carles Puigdemont cap a la taula de dileg.

LA TAULA TÉ LEGITIMITAT SENSE JUNTS

No obstant aix, tant Aragons com Sánchez han deixat clara la seva determinació de seguir endavant amb els treballs de la taula, i defensen la plena legitimitat d'aquest frum, encara que se celebri, amb tota probabilitat, sense un dels socis de l'Executiu catal.

És més, fonts governamentals expliquen que malgrat aquestes tensions entre els socis, acudeixen a la cita d'aquest dimecres amb "bona impressió" perqu creuen que Aragons "ho est donant tot" perqu el dileg tingui xit.

A més, les fonts consultades assenyalen que cada president té dret a triar els integrants que vulgui en el seu equip, i resten importncia a la previsible absncia de Junts. El fonamental era, al seu judici, que els membres de la taula ho siguin també del Govern i, en aquest sentit, Moncloa ha aplaudit la decisió d'Aragons.

Sobre els assumptes a tractar a la reunió, la tarda d'aquest dimarts els equips seguien treballant en els continguts i en l'ordre del dia, assumint les seves diferncies sobre aquest tema: el Govern central vol parlar de recuperació i de com restablir la convivncia entre catalans amb la seva 'Agenda del retrobament', i els independentistes tornaran a posar sobre la taula el referndum d'autodeterminació i l'amnistia.

Els aspectes de la metodologia i l'ordre del dia els seguiran treballant Sánchez i Aragons en la reunió que mantindran sols abans de la de la taula, que ser a les 15.00 hores, després de la qual compareixeran davant els mitjans.

Després, a les 17.00 hores, es reunir per fi la taula de dileg, després de més d'un any i mig, amb Sánchez i Aragons presidint les respectives delegacions. No obstant aix, la seva intenció és participar en l'arrencada, informar de les conclusions de la seva trobada privada, i deixar després que segueixin treballant els equips, ja sense la seva presncia.

Es tracta de la segona vegada que el Govern central i la Generalitat tracten d'engegar aquest frum, que va celebrar la seva primera i única reunió al febrer de 2020, encara amb l'anterior Govern de Quim Torra, i poc abans que esclatés la pandmia del coronavirus.

Des de llavors, la represa d'aquests treballs s'ha anat posposant, primer, per la crisi sanitria, i després, per les reticncies de Junts a celebrar-la, la sortida de Torra, i les posteriors eleccions catalanes de febrer de 2021.

L'arribada d'ERC a la presidncia de la Generalitat al maig de 2021 va suposar un abans i un després en la relació entre l'administració catalana i el Govern central, tenint en compte les aliances que els socialistes portaven forjant amb els republicans des que li donessin la investidura a Sánchez al gener de 2020.

Per aquest motiu aviat es va comenar a parlar de reprendre els treballs d'aquesta taula de dileg, que es van agilitzar després de la decisió del Govern de concedir els indults als polítics catalans presos, com a gest de "concrdia" de l'Executiu per avanar en aquest camí cap a la reconstrucció de la convivncia.

Ara, la taula torna a reunir-se, amb els seus integrants prcticament renovats. De fet, per part del Govern central només repeteix Sánchez i el ministre d'Universitats, Manuel Castells. La nova delegació est composta pel ministre de la Presidncia, Félix Bolaños, encarregat de coordinar els treballs; la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; la de Transports, Raquel Sánchez; el de Cultura, Miquel Iceta; i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

L'ABSNCIA DE JUNTS

Pel que fa la delegació catalana, els preparatius de la taula de dileg han provocat una nova fractura entre els socis del Govern que finalment només enviaran representants d'ERC a la reunió, després que Aragons hagi decidit deixar fora a Junts.

La polmica ha saltat a primera hora del matí quan el Govern havia de reunir el seu Consell Executiu a les 9.30 per a, entre altres coses, decidir la composició de la delegació catalana, per a les 09.37 els de Puigdemont han enviat als periodistes els noms dels seus candidats a participar de la reunió: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el secretari general de Junts, Jordi Snchez; el vicepresident del partit i exconseller, Jordi Turull; i la líder de Junts al Congrés, Miriam Nogueras.

La selecció de Junts ha irritat als republicans i el president ha fet saber el seu "fort malestar" durant la reunió del Consell Executiu després de la qual ha decidit anullar la roda de premsa de la seva portaveu, Patricia Plaja, per sortir ell mateix a explicar que no acceptava els noms a proposta de Junts, perqu tres d'ells no formen part del Govern.

Malgrat que l'acord que van segellar ERC i Junts per a la investidura d'Aragons no concretava que els membres de la taula de dileg havien de ser del Govern --diu textualment que 'la delegació ser escollida per consens i nomenada pel Govern'--, Aragons ha expressat en diverses ocasions que els membres havien de formar part de l'executiu catal i que ho considerava acordat amb Junts.

Així, ha acusat Junts de saltar-se l'acord i de falta de "lleialtat", també per fer públics els noms en el moment en qu comenava una reunió per escollir-los. El president catal ha deixat la porta oberta al fet que Junts rectifiqui i puguin estar a la taula, per sembla complicat tenint en compte que el seu secretari general, Jordi Snchez, ja ha dit que no tenen intenció de canviar la seva proposta. De fet, Snchez ha assegurat que no hi havia aquest acord amb Aragons.

JUNTS CULPA A PEDRO SÁNCHEZ

Amb tot, Snchez ha culpabilitzat al Govern central i no al catal del veto als seus candidats i preguntat pel motiu, el dirigent de Junts ha explicat que donada la relació que manté amb Aragons, veu "inconcebible" que la idea de rebutjar els seus noms sigui del president catal, així que ha atribut la responsabilitat a pressions del Govern central.

L'episodi d'aquest dimarts suposa un nou capítol de les desavinences entre Junts i ERC, que ja havien manifestat les seves discrepncies sobre la taula: l'espai suposa l'aposta estratgica dels republicans per superar el conflicte polític a Catalunya, mentre que els de Junts ho critiquen perqu no creuen que serveixi per a aix.

No obstant, des de Junts consideren que no hi ha cap "crisi" i, encara que reconeixen que no els ha agradat la decisió d'Aragons que titllen d'error, no responsabilitzen ERC de l'ocorregut.

Així, els consellers de Junts han signat l'Acord de Govern pel qual es nomena a Aragons, a la consellera de Presidncia Laura Vilagr i al conseller d'Empresa, Roger Torrent, que seran els que a priori defensaran la posició del Govern enfront dels de Pedro Sánchez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés