Publicat 17/5/2019 19:54:58 +02:00CET

Sànchez, Rull i Turull renuncien al seu escó al Parlament i Borràs ho farà el dilluns

Junts convidarà a familiars dels seus diputats presos a la sessió constitutiva del Congrés
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Els fins ara diputats de JxCat al Parlament Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han registrat aquest divendres la renúncia al seu escó després de la seva elecció com a diputats al Congrés en les passades eleccions generals, i Laura Borràs ho farà el dilluns.

Segons ha informat la candidatura, en substitució dels tres entraran com a diputats en la Cambra catalana el conseller d'Interior, Miquel Buch, Elena Fort i Josep Puig, i en el lloc de Borràs ho farà Glòria Freixa.

En el cas de Rull i Turull també han adjuntat una carta dirigida al president del Parlament, Roger Torrent, en el seu acte formal de renúncia com a diputats al Parlament.

L'exconseller Rull, a més de recordar que fa 21 anys que va entrar com a diputat, ha assegurat que el seu pas per la Cambra li ha generat motius de gratitud i ha volgut agrair la tasca que duen a terme tots els que treballen en la institució.

Ha volgut personalitzar el seu agraïment en els sis presidents del Parlament, assegurant que tots "han dignificat la institució com a dipositaris temporals de la carta que el darrer president de l'exili del 1939, Francesc Farreras, va enviar al que havia de ser el nou president de la Cambra després de les eleccions del 1979, i que s'ha lliurat, presidència rere presidència, com a símbol de la continuïtat històrica del Parlament, malgrat el 155, malgrat la presó, malgrat el nou exili".

També ha volgut recordar a tots els diputats amb els quals ha compartit treball en el Parlament, tant del seu grup parlamentari com els quals, malgrat militar en altres formacions, sempre han mantingut predisposició al diàleg, a l'acord i a la confrontació d'opinions des del respecte mutu.

Segons Rull, ha constatat que al Parlament les persones estan per sobre dels colors polítics: "L'amistat construïda amb persones que m'han enriquit, des de posicions polítiques tan diferents, és un dels patrimonis més valuosos que m'enduc".

En la seva opinió, les lleis amb més consens, les que semblaven impossibles, sempre tenen darrere constructors de ponts, "i avui són més necessaris que mai".

EN PRESÓ PREVENTIVA

Turull ha explicat que li hagués agradat traslladar personalment la seva renúncia, però que el fet d'estar en presó preventiva "per haver estat justament lleial al mandat del Parlament, i per extensió dels catalans", li obliga a fer-ho per escrit des de Soto del Real (Madrid).

Malgrat reconèixer que ho fa amb tristesa pel que representa el Parlament per a ell, ha afegit que també té la voluntat i la satisfacció de ser conseqüent amb la seva elecció com a diputat al Congrés com a cap de llista per Lleida.

Per Turull, els seus 15 anys com a diputat a la Cambra catalana han estat d'una gran intensitat personal i política, però ha assegurat que es queda amb els bons records i el millor de cadascun dels 135 diputats de totes les legislatures en les quals ha estat present.

SENSE "RESSENTIMENT"

I tot això, ha apuntat, malgrat el moment que viuen per haver d'estar a la presó: "Ho he dit moltes vegades i ho repeteixo, en el meu cor només hi ha espai per a la gratitud i el compromís. No hi ha gens de ressentiment cap a ningú. Ha estat massa alt l'honor i tanta la feina feta que no ho desdibuixaré per episodis puntuals que hagin pogut produir-se i que poden passar a tot arreu".

Malgrat tot, ha demanat disculpes si, donada la intensitat parlamentària d'aquests anys, ha pogut ofendre algú, atès que sempre ha intentat "generar moltes complicitats personals amb diputats de tot l'arc parlamentari malgrat l'enorme discrepància política" que els podia separar.

"Deixo de ser diputat al Parlament, però la meva lleialtat cap a aquesta Cambra i el meu compromís amb els catalans i el seu progrés continuarà intacte, així com el meu activisme polític des d'on em porti la vida per aconseguir de manera pacífica i democràtica la independència de Catalunya", ha resolt.