Actualitzat 13/5/2020 11:34:21 +00:00 CET

Sánchez reivindica el seu programa davant les crítiques per haver pactat amb Cs

El president del Govern central, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés, Madrid (Espanya), 13 de maig del 2020.
Pool

Avisa que "un dels errors de l'esquerra és parlar de redistribució i oblidar el creixement i la creació d'ocupació"

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que el "projecte polític" del seu executiu és el programa "progressista" que va pactar amb Unides Podem, i ha demanat "no barrejar" aquest 'full de ruta' amb l'acord amb Cs per salvar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma.

Així ho ha exposat en el ple del Congrés davant del diputat de Bildu Oskar Matute, que li ha demanat que aclarís si la seva intenció a partir d'ara és pactar amb la "dreta neoliberal i recentralitzadora" i deixar de banda el bloc progressista que el va portar a La Moncloa.

"No cal barrejar debats", ha replicat Sánchez, que ha incidit que l'estat d'alarma és "simplement i planament" una necessitat per donar resposta a la crisi del coronavirus, però que el programa polític de l'executiu continua sent el de la investidura.

"L'estat d'alarma no és un projecte polític", ha remarcat, abans de destacar que el projecte que comparteix amb Unides Podem, pretén "reforçar l'estat del benestar, enfortir drets i llibertats i protegir els que qüestionen la dreta i la ultradreta, com la igualtat de gènere".

L'ALARMA ÉS UNA NECESSITAT, NO UN PROJECTE

Per Sánchez, aquest 'full de ruta' que va aconseguir el suport de la majoria de la cambra adquireix "encara més rellevància" amb les conseqüències que deixarà la crisi. "L'estat d'alarma, és simplement i planament una necessitat per donar resposta a la pandèmia", ha puntualitzat.

En aquest sentit, Matute ha exigit "claredat i determinació" en les seves decisions i ha alertat dels possibles acords amb una dreta que, segons ha denunciat, va fer créixer les desigualtats socials i "relegar les cures en tota l'atenció pública".

"Això és el que temem: que es pugui tornar a fer si s'opta per pactar amb ells", ha confessat, abans de demanar que no aposti pel model "neoliberal", sinó que busqui el suport del front progressista per avançar cap a un nou model econòmic i evitar que paguin els mateixos que en l'última crisi econòmica.

En aquest punt, ha reclamat una nova política fiscal, amb un impost per a la riquesa, que es recuperin els diners amb els quals es van rescatar els bancs, que es parli de l'economia de les cures i que s'aprovin "moratòries" en la grans obres per evitar "ridículs" com els del passat.

També ha apuntat la necessitat de "nacionalitzar empreses" i ha deixat clar al president del Govern espanyol que Bildu no fa política per acceptar les coses que no pot canviar, sinó per "canviar les coses que no pot acceptar".

ERRORS DE L'ESQUERRA

Sánchez ha replicat que "un dels errors de l'esquerra és parlar de redistribució i oblidar el creixement i la creació d'ocupació", i ha posat en valor les decisions del seu govern destinades no només a protegir les famílies, sinó també les empreses.

Així, ha destacat les mesures com les dels ERTO i els autònoms, que les línies ICO ja han generat "gairebé a 300.000 operacions" des que va començar l'estat d'alarma i que s'han posat més de 30.000 milions en garanties de liquiditat per a pimes i autònoms.

L'objectiu, ha subratllat Sánchez, és que quan es reactivi l'economia aquests sectors liderin el creixement i la creació d'ocupació, i per aconseguir-ho ha tornat a demanar "unitat". "La unitat salva vides, però també la unitat política de tots pot salvar moltes ocupacions i moltes empreses", ha conclòs.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Lleida demana al Govern que traslladi a Sánchez la seva petició de regularitzar a persones sense papers

 2. 2

  L'Ajuntament de Barcelona impulsa un model híbrid de lloguer i masoveria per a veïns

 3. 3

  AMP.- Coronavirus.- El 83% de les residències de Girona no tenen casos confirmats ni sospitosos

 4. 4

  Plasticband assessora més de 200 empreses per transportar productes amb seguretat

 5. 5

  Coronavirus.- Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passen a fase 2 de desconfinament