El president espanyol defensa que la UE ha de comptar amb una indústria de defensa conforme a la seva economia
MADRID, 10 abr. (EUROPA PRESS) -
El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha defensat amb contundència la necessitat d'una inversió més elevada en matèria de defensa a escala europea per fer front a la bel·ligerància de Rússia i per potenciar la capacitat de dissuasió i situar la indústria del sector al nivell que li correspondria en l'economia europea.
Davant el ple del Congrés dels Diputats, Sánchez ha lamentat un cop més que la indústria europea de seguretat i defensa ha estat "desatesa durant massa temps" i ha provocat un dèficit d'inversió de 56.000 milions d'euros.
"Tenim menys capacitats, patim vulnerabilitats digitals que s'exacerben com a conseqüència de l'auge de la intel·ligència artificial, serioses carències en indústria de defensa, malgrat que l'economia europea és set vegades més gran que l'economia russa", ha il·lustrat.
Per això, ha reivindicat que la UE necessita "tenir les mateixes cartes que altres potències, tot i que només sigui per no haver-les de fer servir". "Necessitem reforçar la nostra capacitat de dissuasió no per ser temuts, no per arrossegar el món cap a una cursa armamentística sinó per ser respectats, per poder protegir aquest gran projecte de pau, de democràcia i de llibertat que és Europa", ha subratllat.
ESPANYA HA D'AUGMENTAR LA SEVA INVERSIÓ
Espanya, ha puntualitzat el president del Govern central, vol tenir "el paper que li correspon com a quarta economia d'Europa" i amb el quart exèrcit més gran.
"Hem de continuar augmentant la nostra inversió, millorar la coordinació de les nostres forces armades amb la dels estats membres i defensar les iniciatives de la Comissió Europea", ha assenyalat, si bé ha deixat clar que continuarà apostant "per la diplomàcia i la pau".
Amb tot, ha justificat el seu suport a totes les mesures que s'han anat adoptant a escala europea per fer costat a Ucraïna i ha assegurat als espanyols que "l'objectiu no és escalar el conflicte, ni tampoc convertir l'economia europea en una economia de guerra".
"Del que es tracta, és d'aprofitar l'impuls actual que requereixen l'assistència a Ucraïna i també els nostres compromisos amb l'OTAN per modernitzar la indústria i reforçar les nostres capacitats de defensa", ha assenyalat, després d'incidir que cal fer-ho "de manera coordinada, també intel·ligent, apostant per la reindustrialització i la innovació, la millora del capital humà, el desenvolupament de noves tecnologies que serveixin per millorar la vida de la gent".