Actualitzat 08/01/2020 14:02

Sánchez i el rei fan broma després de la cerimònia: "Vuit mesos per a 10 segons"

POOL

"El dolor vindrà després", apunta el cap de l'Estat

MADRID, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI i el president del Govern central, Pedro Sánchez, han protagonitzat un breu intercanvi de bromes després de la cerimònia de promesa del cap de l'executiu espanyol i la fotografia amb els poders de l'Estat.

"Vuit mesos per a 10 segons" ha dit Sánchez, amb referència al llarg període que ha estat en funcions i a la brevetat de la cerimònia de promesa.

"Ha estat ràpid, simple i sense dolor", ha estat la resposta del rei i, després d'una breu pausa, ha afegit de broma, "el dolor vindrà després". Sánchez també ha reconegut, en el mateix to distès, que els polítics han donat al rei "moltes preocupacions".

Sánchez ha promès el seu càrrec davant del rei per segona vegada, davant d'un exemplar de la Constitució i sense crucifix ni Bíblia.

Així, ha complert la fórmula de prometre per la seva "consciència i honor" el compromís de "complir fidelment les obligacions del càrrec de president del Govern espanyol, amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres".

Després de la lectura del reial decret del seu nomenament, Sánchez s'ha acostat a la taula en què hi havia oberta la Constitució i ha pronunciat la fórmula de promesa amb la mà dreta al costat de la Carta Magna, que estava oberta per l'article 99, el relatiu al procés d'investidura després de les eleccions.

En l'acte hi han participat també la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, com a notària major del Regne; les presidentes del Congrés i del Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, respectivament; el del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i el del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.

És la segona vegada que Sánchez compleix aquest tràmit, pel qual ja va passar al juny del 2018, després de la moció de censura que el va portar a La Moncloa. El líder socialista es va convertir aleshores en el primer president del Govern espanyol de la democràcia que prometia el seu càrrec només davant la Constitució, sense crucifix ni Bíblia.

Amb l'arribada de Felip VI a la prefectura de l'Estat, la casa reial va canviar el protocol i va permetre que els alts càrrecs prometessin davant del rei sense símbols religiosos, conforme a la llibertat religiosa que es recull en la Constitució, però Sánchez va ser el primer president del Govern central que en prescindia.

En aquella ocasió, en què Sánchez no havia superat un procés d'investidura, va prometre el càrrec davant la Constitució oberta per l'article 62, el que estableix les funcions del rei, inclosa la de nomenar el president del Govern espanyol.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés