Publicat 23/09/2021 18:23CET

Sánchez reclama un tractat internacional de pandèmies i accés universal a les vacunes

El president del Govern central, Pedro Sánchez, a Nova York
Sam Simmonds/Europa Press

NOVA YORK (ESTATS UNITS), 23 set. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Ana Fernández Vila) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha defensat durant la seva estada a Nova York, amb motiu de l'Assemblea General de l'ONU, abans de volar a La Palma, la necessitat d'impulsar un tractat internacional de pandèmies i garantir l'accés universal als vaccins.

Així ho ha posat de manifest en els diferents actes als quals ha participat durant l'estada, finalment d'un dia, a Nova York, abans d'intervenir dimecres a última hora en el plenari de l'ONU i volar de tornada a La Palma per continuar gestionant les conseqüències de l'erupció volcànica.

De l'agenda de quatre dies que havia dissenyat inicialment el Govern central, només se n'han salvat dos actes centrats en com respondre a la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus des d'una visió global.

Un ha estat la 'Trobada Pathfinders' que precisament havia organitzat el Govern d'Espanya a l'Institut Cervantes de Nova York, en col·laboració amb Costa Rica, Sierra Leone i Suècia, centrat en la lluita contra la desigualtat i l'exclusió en la recuperació econòmica després de la pandèmia.

En aquest acte, Sánchez ha defensat, entre altres coses, que "el món desenvolupat" necessita donar una resposta "justa" a la necessitat d'accés a la vacuna. Sobre això, el president ha reivindicat que Espanya ja s'ha compromès a donar entre aquest any i el vinent 30 milions de dosis, principalment a països de l'Amèrica Llatina, el Carib, l'Àfrica Subsahariana i el Magreb.

"Com a condició indispensable per començar la recuperació postpandèmia, s'ha d'assegurar l'accés ràpid i universal als vaccins, independentment del nivell d'ingressos dels ciutadans", ha afirmat, abans d'assenyalar que Espanya ja compta amb més del 75% de la població immunitzada.

En aquest punt, ha defensat que precisament "l'èxit de la campanya de vacunació espanyola està basat en l'accés universal al sistema públic de salut" que és, a parer seu, "una de les principals eines per assegurar la inclusió i la igualtat d'oportunitats en qualsevol societat".

Sánchez també ha assegurat que, si la pandèmia ha deixat una lliçó important, és que cal reforçar la resposta a futures pandèmies, i per això ha tornat a reclamar un tractant internacional de pandèmies.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés