Actualitzat 31/05/2021 18:33

Sánchez rebutja que els indults siguin un cost: "El cost seria deixar les coses enquistades"

Alberto Ortega - Europa Press

Defensa que abans de reunir la taula de diàleg amb el Govern s'ha de trobar amb Aragonès a La Moncloa i demana anar "pas a pas"

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest dilluns les crítiques que s'han generat tant fora com dins el PSOE pels possibles indults als condemnats pel procés, i ha defensat que "ajudar a resoldre problemes no representa un cost". És més, ha avisat que el que sí que seria un cost és deixar les coses "enquistades" tal com estan des del 2017.

"La decisió que haguem de prendre serà una decisió que obri una nova etapa i que deixi enrere un mal passat", ha avançat en la roda de premsa al costat del primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, després de la XIII Cimera Hispanopolonesa que s'ha celebrat a Alcalá de Henares.

El president no ha volgut donar dates ni fixar un horitzó temporal per resoldre la qüestió, i ha demanat que es deixi treballar el Ministeri de Justícia perquè desenvolupi la seva tasca de "construir, armar i fonamentar bé" els expedients de cadascuna de les peticions d'indult que hi ha per als polítics independentistes empresonats per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Això sí, ha deixat clar que el Govern espanyol prendrà una decisió "en consciència, no pensant en els afectats sinó en els milions de ciutadans que volen viure en pau i superar el trencament emocional, social i polític que va suposar el 2017", amb el referèndum, la declaració unilateral d'independència, la fugida de l'expresident Carles Puigdemont i diversos dirigents, i la detenció d'altres que es van quedar.

Sánchez no ha volgut fer al·lusió directa als advertiments sobre el cost que tindran els indults que li arriben no tan sols de l'oposició sinó també de dins el PSOE de dirigents, 'barons' territorials i també d'històrics socialistes com Felipe González.

"OBRIR UN FUTUR DE CONVIVÈNCIA" I DEIXAR ENRERE "UN MAL PASSAT"

No obstant això, ha defensat que "quan es parla de costos o no costos", el que cal tenir clar, al seu parer, és que "ajudar a resoldre problemes no representa un cost". "El cost per al país seria deixar les coses com estan, enquistades des del 2017, i això no s'ho mereix ni Catalunya ni el conjunt del país", ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha assegurat que el seu objectiu és "obrir un futur de convivència", perquè és al que es va comprometre quan va tornar a ser investit president fa més d'un any. Segons ha recordat, ja aleshores, el gener del 2019, va defensar que calia "reprendre la via política" i el diàleg" com la "via de negociació d'un pacte dins els marges que permet la Constitució".

"També vaig dir que la resolució d'aquesta crisi, després de més de deu anys, no seria immediata, que exigiria molta paciència i empatia, dots de negociació i generositat", ha aprofundit.

Després de reafirmar-se en el que va dir aleshores, Sánchez ha insistit que quan el Consell de Ministres abordi la qüestió, un cop hagi escoltat "totes les parts", prendran una decisió "en consciència", i pensant en "els milions de ciutadans catalans i el conjunt del país que vol viure en convivència" i que vol "construir concòrdia".

"Serà una decisió que ens permeti transitar d'un mal passat cap a un futur millor, que lògicament s'ha d'escriure amb les paraules de concòrdia, convivència, conciliació, cohesió entre catalans i entre catalans i el conjunt del país", ha emfatitzat.

REFORMA DE LA SEDICIÓ EN EL CODI PENAL, EN MARXA

Així mateix, ha reafirmat el seu compromís per reformar el Codi Penal per "actualitzar" el delicte de sedició, després d'aprendre el 2017 la "lliçó" de "com de desacoblat estava" respecte a altres països europeus. No obstant això, no ha ofert detalls sobre terminis, pel que fa a si estarà llesta abans de la decisió sobre els indults, perquè pugui servir com un argument a favor.

D'altra banda, sobre la taula de diàleg que el president català, Pere Aragonès, ha demanat tornar a reunir com més aviat millor, Sánchez ha assenyalat que el seu executiu sempre ha estat disposat a reprendre la qüestió, però ha demanat anar "pas a pas".

Així, ha apostat per abans rebre a La Moncloa el nou mandatari català, com és habitual quan s'investeix un president autonòmic. "Primer una reunió amb el president de la Generalitat a La Moncloa, com correspon, i després ja hi haurà temps per reunir-nos, no una, sinó moltes vegades", ha afirmat.

"Hi haurà temps per reprendre el diàleg entre tots dos governs, però anirem pas a pas. El més important, urgent ara mateix, és que els dos nous presidents de Madrid i Catalunya siguin rebuts com mereixen per cortesia institucional al palau de La Moncloa, que és el que se sol fer amb tots els presidents autonòmics", ha explicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés