Sánchez promet el càrrec davant del rei aquest dimecres a les 11.00 hores

Publicat 8/1/2020 10:09:06CET
El president del Govern central, Pedro Sánchez, a l'hemicicle del Congrés dels Diputats després d'obtenir una votació favorable a la seva investidura.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

El recentment investit president del Govern central, Pedro Sánchez, promet el càrrec davant del rei Felip VI aquest dimecres a les 11.00 hores al palau de La Zarzuela, ha informat la casa reial.

El cap de l'Estat ha rebut aquest dimecres en audiència la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que li ha comunicat la investidura de Sánchez per majoria simple dels membres de la cambra baixa. El líder socialista va obtenir el suport de 167 diputats, dos més dels qui hi van votar en contra, suficient per obtenir la confiança en la segona votació.

Després, el rei ha signat el decret de nomenament de Sánchez i, una vegada es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el socialista podrà acudir a La Zarzuela per jurar o prometre el càrrec.

UNA ALTRA VEGADA SENSE CRUCIFIX NI BÍBLIA?

Serà la segona vegada que Sánchez compleix aquest tràmit, pel qual ja va passar al juny del 2018, després de la moció de censura que el va portar a La Moncloa. El líder socialista es va convertir aleshores en el primer president del Govern espanyol de la democràcia que prometia el seu càrrec només davant la Constitució, sense crucifix ni Bíblia.

Amb l'arribada de Felip VI a la prefectura de l'Estat, la casa reial va canviar el protocol i va permetre que els alts càrrecs prometessin davant del rei sense símbols religiosos, conforme a la llibertat religiosa que es recull en la Constitució, però Sánchez va ser el primer president del Govern central que en prescindia.

A més del rei i el president del Govern central, en l'acte de jurament o promesa hi participen el titular del Ministeri de Justícia, com a notari major del Regne; els presidents del Congrés i del Senat i els del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional.

LLEIALTAT Al REI I FER GUARDAR LA CONSTITUCIÓ

Davant la Constitució, Sánchez haurà de pronunciar la fórmula de jurar o prometre per la seva "consciència i honor" el compromís de "complir fidelment les obligacions del càrrec de president del Govern espanyol, amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres".

El tràmit hauran de complir-lo també els membres del Govern central un cop siguin nomenats, però la composició del gabinet no s'anunciarà fins la setmana vinent.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

 5. 5

  Troben el cos d'una nena de 5 anys en un hotel de Logronyo

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista